Noutăți

Dark Sword – teribilul avion de luptă fără pilot conceput în China. Aparatul de zbor ar putea reprezenta un „coșmar” pentru sistemele defensive ale altor puteri militare!

  •  
  •  
  •  

În China, avionul Dark Sword se numără printre armele care au fost ținute „la secret” ani la rând. Este un avion de luptă fără pilot. Aparatul are caracteristici similare unui avion de vânătoare și, datorită performanțelor de care este capabil, i-ar putea oferi Chinei avantaje considerabile pe plan militar. China își va putea extinde cu repeziciune flota de avioane de luptă, fără a-i fi de trebuință antrenarea unui număr mare de noi piloți (proces costisitor și de durată).

Unele caracteristici ale noului avion fără pilot al chinezilor dezvăluie, prin asemănările sale cu aeronava americană F-22 Raptor sau cu F-35, elemente comune cu un avion de vânătoare; nu pare să fie o simplă dronă stealth, concepută doar pentru misiuni de recunoaștere sau atac la sol.

Misteriosul avion ce a fost numit de către chinezi „Anjian” iar de către experții din vest „Dark Sword” se poate deplasa, se pare, cu viteze mai mari de 1190 de kilometri pe oră. Viteza pe care o atinge Anjian este una fără precedent pentru aeronavele militare fără pilot, precizează dailymail.co.uk. Viteza de 480 km/h pe care o atinge drona americană MQ-9 Reaper era considerată cea mai mare, până acum, pentru aparatele de zbor de acest gen.

avionul chinezesc

Anjian 1

 

Dacă în China va fi produs un mare număr de aparate de luptă de acest fel, marele stat din Extremul Orient și-ar putea oferi imense avantaje, în domeniul forțelor aeriene, chiar și față de alte puteri militare ale lumii, cum ar fi SUA sau Rusia. Forma fuzelajului și rapiditatea lui Anjian trădează capacitățile deosebite ale acestuia.

MQ-9 Reaper

Aparatul MQ-9 Reaper 

În prezent, China și SUA par să fi adoptat strategii diferite, în dezvoltarea propriilor forțe aeriene. Chiar dacă a acordat atenție și dezvoltării unor dispozitive fără pilot, Pentagonul se concentrează, actualmente, cu precădere asupra tehnologiilor de vârf aplicabile în cazul aparatelor de zbor menite să fie pilotate de către oameni. Multe dintre aparatele de zbor fără pilot ale americanilor sunt avioane de recunoaștere sau utilizabile pentru atacurile cu rachete aer-sol și pentru misiunile de bombardare. După cum observă unii experți militari, chinezii par să se fi focalizat pe dezvoltarea avioanelor de luptă fără pilot și de mare viteză – precum Dark Sword.

În SUA a fost concepută și produsă, totuși, o aeronavă fără pilot cu mult mai rapidă decât avionul Anjian al chinezilor. Este vorba despre avionul hipersonic experimental X-43A al celor de la NASA, un aparat de zbor de uz non-militar care, în timpul unui test de zbor, a atins viteza formidabilă de 11.200 km/h.

Avionul X43A

Avion X43A

Avionul fara pilot Dark Sword

Avionul fara pilot Dark Sword

Dark Sword -

macheta

Anjian

Surse: www.dailymail.co.uk, www.businessinsider.com

Autor: Tomi Tohaneanu


Cunoaşte Lumea --> Prima pagină


  •  
  •  
  •  

Adauga un comentariu

Adresa de email introdusa nu va fi publicata.
Comentariile care conțin cuvinte obscene și limbaj violent sau care instigă la ură și discriminare nu vor fi publicate!


*


Termeni si conditii