Noutăți

Cum vrea NASA să creeze pe Marte o atmosferă asemănătoare celei pământene? Scenariu surprinzător…

Un nou proiect al NASA propune să fie creat un câmp magnetic prin care planeta Marte va fi protejată de cumplitul vânt solar la care este expusă în ziua de azi. Este cunoscut că, în ceea ce privește Pământul, vântul solar nu poate afecta biosfera datorită existenței câmpului magnetic terestru, care acționează ca o pavăză, ce deviază particulele emise ca urmare a activității solare. Dacă și Marte ar dispune de un astfel de câmp magnetic, ar deveni o planetă mai prietenoasă, mai prielnică explorării și locuirii vremelnice de către om. Așadar, specialiștii NASA s-au gândit la o modalitate de creare, pe căi artificiale, a unui astfel de câmp magnetic, pentru Marte.

a

Pare un scenariu SF, dar este un proiect care ar putea fi pus în practică, într-o bună zi. Proiectul de modificare a atmosferei și a mediului marțian ar implica crearea unui dipol, prin amplasarea unui sistem de doi magneți (de puteri egale și polarități opuse), între Marte și Soare, într-un punct numit L1. Câmpul magnetic generat ar proteja planeta Marte de vântul solar. Urmarea ar fi, spun oamenii de știință, că atmosfera marțiană ar începe să se regenereze.

c

După cum afirmă Jim Green, director de divizie științifică în cadrul NASA, aproximativ 80-90% din atmosfera planetei Marte a fost înlăturată de către vântul solar. Planeta Roșie pierde aproximativ 1,3 kg de oxigen pe secundă. În rest, firava atmosferă a planetei Marte este compusă din dioxid de carbon (95,9%), argon, azot, monoxid de carbon. Oxigenul are o pondere de doar 0,14%, în atmosfera marțiană.

f

Dacă se va reuși crearea unui câmp magnetic suficient de puternic, vântul solar nu va mai produce, prin particulele sale, ravagiile pe care le provoacă azi asupra atmosferei marțiene. Dacă am acționa în maniera descrisă, ar fi creat un mediu marțian care nu ar lua naștere, în mod natural, decât peste 700 de milioane de ani, permițând reapariția unui ocean planetar. În schimb, planul NASA ar putea fi aplicat mai înainte de 2050.

e

În urma radicalei intervenții umane, dioxidul de carbon s-ar acumula în atmosfera marțiană iar efectul de seră care s-ar produce ar conduce la topirea ghețurilor de la poli și apariția unui mare volum de apă. Acum se lucrează pentru identificarea modalității optime de generare a unei magnetosfere artificiale, pentru planeta Marte. Nu este vorba, deocamdată, despre o teraformare ci, mai degrabă, de o încercare de modificare a climei, pentru a face Planeta Roșie mai favorabilă explorării și locuirii temporare. Pe termen lung, însă, Planeta Roșie ar putea fi transformată într-una… verde.

a1

Ipoteză: s-ar putea ca și Pământul să fi fost, cândva, „netocmit și gol” iar Cineva i-a creat o magnetosferă, un câmp magnetic protector, producând și celelalte condiții de apariție și existență a vieții. Sau poate că enigmaticul Creator a produs și viața la fața locului, după ce a generat condiții prielnice.

d

Autor: Tomi Tohaneanu

Sursa: www.dailymail.co.uk


Intră pe pagina principală a site-ului pentru a vedea cele mai noi articole! Clik aici: Acasa

3 Comments on Cum vrea NASA să creeze pe Marte o atmosferă asemănătoare celei pământene? Scenariu surprinzător…

  1. Povești științifico-aburitoare! Eu m-am cam săturat de atmosfera creată pe Pământ de americani… de ruși…! Acuma vor să se răhățească în tot Universul?!

  2. Asta imi aduce aminte de dispozitivul ,,eco”de fiert oua.Doua lagare, o tija,intr-un capat bacuri de prindere, in celalalt o manivela.In bacuri se prindea un ou si dupa citeva zeci de milioane de rotatii puteai obtine un ou….moale!

  3. Ar trebui sa se gandeasca intai la atmosfera pamantului pe care o distrug.

Adauga un comentariu

Adresa de email introdusa nu va fi publicata.
Comentariile care conțin cuvinte obscene și limbaj violent sau care instigă la ură și discriminare nu vor fi publicate!


*


Termeni si conditii