Cunoaste lumea

Noutăți

Cum te cheamă sau de ce a apărut nevoia ca fiecare om să aibă un nume…

  •  
  •  
  •  

Trăind în colectivitate, oamenii au simțit din totdeauna nevoia de a vorbi unul despre altul. Cât timp cel despre care se vorbea era prezent, el putea fi desemnat într-un anumit fel, prin gesturi, și fără a avea un nume propriu-zis.

Când cel pus în discuție era absent, era indispensabil ca el să fie diferențiat printr-un semn oarecare de ceilalți oameni, prin urmare s-a ivit imediat nevoia ca fiecare persoană să aibă un nume”, a scris Alexandru Graur în introducerea studiului său Nume de persoane, publicat în 1965.

În vechime, nu existau nume de familie și nici în secolul al XIX-lea nu s-a regăsit în toate comunitățile. Evoluția societății a impus însă nevoia numelui pentru a diferenția și individualiza ființele.

Un singur nume (fiind singur nu poate fi numit prenume) a putut fi de ajuns în colectivități restrânse, unde erau puține șanse ca două persoane să fie numite la fel.

Situația se schimbă pe de o parte din cauza înmulțirii populației, un trib sau chiar o gintă cuprinzând numeroase familii în sensul nostru actual, pe de altă parte, din cauza dezvoltării relațiilor între triburi, apoi dintre popoare.

La început, s-a adăugat numele tatălui. Apoi, a venit Evul Mediu și a adus ceva nou:

În lumea medievală, cei dintâi care își adaugă un al doilea nume, sunt nobilii, adică proprietarii de pământ, ca unii care aveau mai multe interese personale de apărat”.

De altfel, la nobili, numele era legat de proprietate. Astfel, pe lângă numele de botez, au adăugat numele localității sau al ținutului de care era legat prin titlul de noblețe.

Cei apropiați îi numeau după numele domeniului sau al ținutului și nu după numele de botez. În acest fel, multe personaje au rămas cunoscute mai degrabă după numele locului și al proprietății…

În România, prima lege a numelui a fost dată în 1895, însă a fost aplicată peste tot abia după 1918.

Până când numele de familie a devenit obligatoriu, oamenii aveau un nume de botez, iar pentru a-l diferenția pe un Ion de un alt Ion, i se adăuga numele tatălui: Ion al lui Gheorghe, ceea ce era suficient pentru oamenii din cadrul comunității care se cunoșteau unii pe alții…

Citește mai mult: Ediția de dimineață


Cunoaşte Lumea --> Prima pagină


  •  
  •  
  •  

Adauga un comentariu

Adresa de email introdusa nu va fi publicata.
Comentariile care conțin cuvinte obscene și limbaj violent sau care instigă la ură și discriminare nu vor fi publicate!


*


Termeni si conditii