Noutăți

Cum arată viitorul aeroporturilor?

Pentru a face față numărului tot mai mare de călători care preferă deplasarile cu avionul, desingerii din nordul Europei sunt de părere ca pistele de decolare şi aterizare a avionelor trebuie ridicate deasupra străzilor urbane!

Conceptul îi aparţine suedezului Alex Sutton, care ia structura unui aeroport și o mută în centrul orașului. În viziunea sa, avioanele se văd venind pe piste ridicate care străbat centrul orașului. Propunerea este făcuta pentru oraşul Stockholm luând în calcul mecanismele interne ale unei dezvoltări urbane. Pistele sunt practic deasupra acoperișurilor, înlesnind călătoria navetiştilor şi turiştilor, făcând-o mai ușoară și mai rapidă. Terminale, piste și portaluri uriașe, alături de birourile și clădirile pe care le vedem zilnic!

2A863AAE00000578-3160955-image-a-60_1436885450992
“Cererea călătoriilor cu avionul se va dubla până în anul 2030 și va continua să crească”, a spus Sutton, cel care a propus propiectul. Lucrarea reprezintă finalizarea studiilor sale la Bartlett School of Architecture din Londra.

“Oraşul Stockholm este practic folosit ca un teren de testare pentru a dezvolta un aeroport ca parte integrantă a unui nou cartier. Soluţiile de proiectare şi de design sunt generate de cercetarea în domeniul aviației şi sugerează cum ar putea fi gândită şi realizată o nouă abordare a unui aeroport. Acest lucru creează un aeroport urban complet integrat, cu sistemele sale specifice, adaptate sistemului orașului, ca parte a infrastructurii orașului, inclusiv cu piste şi cu micro-terminale.” adaugă Sutton. “Prin astfel de mecanisme, este posibil ca aeroporturile să funcționeze într-un oraș şi la un nivel ecologic. Zborul ca tehnologie, ca ştiinţă, va fi cufundat în inima orașului. “

2A863AC100000578-3160955-image-a-76_1436885776274
Propunerea a fost dezvoltată ca parte a Unității 16 la Bartlett School of Architecture din Londra. Elevii au fost rugați să creeze un „vis” utopic, apoi au lucrat la modul în care acesta ar putea fi pus în aplicare.

În proiectare s-au luat în calcul sistemele de ridicare a “taxiurilor” folosite la mutarea avioanelor în jurul terminalelor, ajungându-se la soluţia de a nu se folosi motoarele avioanelor până în momentul decolării. Acest lucru ar reduce zgomotul și emisiile de gaze.

traducere şi adaptare: Mădălina Corina Diaconu

surse: Bartlett School of Architecture-London, dailymail.uk

 


Intră pe pagina principală a site-ului pentru a vedea cele mai noi articole! Clik aici: Acasa

2 Comments on Cum arată viitorul aeroporturilor?

  1. Aberatie…
    Niciodata nimeni din europa nu ar accepta un aeroport in centru orasului!! Fratilor, ati zburat vreodata cu acionu, sau macar ati fost pe un aeroport, voi stiti ce zgomot face un aviod la decolare si aterizare… de ce publicati fara sa verificati credibilitatea?? Da stiu moderatoru va sterge articolul!!

Adauga un comentariu

Adresa de email introdusa nu va fi publicata.
Comentariile care conțin cuvinte obscene și limbaj violent sau care instigă la ură și discriminare nu vor fi publicate!


*


Termeni si conditii