Cunoaste lumea

Noutăți

Experții anunță o posibilă Apocalipsă GPS pe 6 aprilie și refuză să zboare cu anumite avioane…

  •  
  •  
  •  

Adevarul.ro: O problemă informatică asemănătoare cu „bug-ul mileniului“ sau „bug-ul Y2K“, ameninţare care a pus pe jar specialiştii în calculatoare înainte de anul 2000, se poate produce la începutul lunii viitoare. Mai exact, sistemele GPS s-ar putea bloca din cauza unei probleme a componentei din programul lor care urmăreşte calendarul, avertizează experţii în securitate cibernetică.

La conferinţa pentru securitate cibernetică RSA 2019, organizată la începutul lunii în San Francisco, Bill Malik, vicepreşedinte al Trend Micro, o multinaţională taiwaneză specializată în securitate cibernetică, a declarat publicaţiei Tom’s Guide că o eroare de computer asemănătoare cu „bug-ul mileniului“ ar putea afecta pe 6 aprilie sistemele GPS mai vechi. Expertul spune că aceste sisteme s-ar putea bloca în momentul în care componenta de calendar din softul lor ar urma să se reseteze la sfârşitul unui ciclu de numărare.

Ce s-a întâmplat în 1999. O alertă similară, numită „bug-ul mileniului“ sau „bug-ul Y2K“, a ţinut lumea cu sufletul la gură în 1999, când mulţi oameni se aşteptau la un blocaj generalizat al calculatoarelor, din cauza resetării calendarului. Problema era generată de faptul că majoritatea programelor informatice defineau anul doar prin două cifre în loc de patru – de pildă 31 decembrie 1999 era 31.12.99. Drept urmare, la trecerea în anul 2000, exista riscul de blocare a numeroase programe, fiindcă acestea n-ar fi reuşit să facă distincţie între anii 1900 şi 2000, care s-ar fi scris la fel: 00. O mobilizare generală a programatorilor şi companiilor de software a permis rezolvarea în timp util a „bug-ului mileniului“, astfel că s-au produs foarte puţine erori, departe de apocalipsa din transporturi, finanţe şi servicii sociale cu care ameninţau cei mai prăpăstioşi.

Care e problema actuală. GPS, sau Sistemul Global de Poziţionare, operează cu un calendar propriu bazat pe o numărătoare a săptămânilor, zilelor, orelor, minutelor şi secundelor pentru exprimarea poziţiei sateliţilor. Printre alte particularităţi ale sistemului este şi faptul că el poate număra până la 1024 de săptămâni înainte de a se reseta, acest prag fiind impus pentru a limita mărimea numerelor incluse în calculele GPS. Mai exact, pentru contorizarea săptămânilor au fost alocaţi 10 biţi din programul scris în limbaj binar, ceea ce înseamnă că acesta poate număra 2 la puterea 10, adică 1.024 de săptămâni, indexate de la 0 la 1.023, după care urmează resetarea la 0.
Pentru sistemul GPS, prima săptămână din istorie a început pe 6 ianuarie 1980, la ora 00:00:00 UTC (Timp Universal Coordonat, succesorul GMT – Timpul Meridianului Greenwich). De atunci, numărul săptămânilor a ajuns o singură dată până la 1023 şi s-a resetat la zero, la 23:59:47 UTC, pe 21 august 1999. În afară de „bug-ul mileniului“, aceasta a fost o altă problemă care a dat bătăi de cap informaticienilor în acel an. Această problemă se repetă la fiecare 19,7 ani, iar acum se va produce pe 6 aprilie 2019, la 23:59:42 UTC.

Ce sisteme vor fi afectate? Citeste mai mult: adev.ro/pp1c3d


Cunoaşte Lumea --> Prima pagină


  •  
  •  
  •  

Adauga un comentariu

Adresa de email introdusa nu va fi publicata.
Comentariile care conțin cuvinte obscene și limbaj violent sau care instigă la ură și discriminare nu vor fi publicate!


*


Termeni si conditii