Noutăți

Cu milenii în urmă, o bună parte din Sahara era ocupată de către… un lac gigantic. Mega Ciad era o veritabilă mare interioară a Africii, mai întinsă decât actuala Mare Caspică!

A fost odată, ca și când n-ar fi fost niciodată, un lac uriaș în mijlocul actualului deșert Sahara (azi, cel mai mare deșert de pe Terra, cu o suprafață de 9.400.000 km²). Acel lac străvechi este numit, azi, Mega Ciad, în comunitatea științifică. Oamenii de știință susțin că a fost nevoie de doar câteva sute de ani, pentru ca suprafața lui să se diminueze drastic. Mega Ciad a acoperit o suprafață colosală, în Africa Centrală, înainte de-a se evapora, fiind cândva, cel mai mare lac al continentului ori mai bine zis o mare interioară.

a

Au existat vremuri în care precipitațiile erau abundente, în Sahara. Dar epoca de înflorire a acestei uriașe regiuni africane s-a încheiat cu aproximativ 5000 de ani î.e.n. Totuși, vechea albie a lacului Mega Ciad nu s-a uscat complet decât cu aproximativ 1.000 de ani în urmă.

d

Reducerea volumului de apă al acestui lac a fost rapidă și drastică. Ceea ce a mai rămas din gigantica întindere de apă se numește, astăzi, lacul Ciad. Acesta, deși e încă destul de mare, reprezintă doar o biată rămășiță din paleolacul Mega Ciad. Actualul Lac Ciad se întinde pe teritoriile statelor Ciad, Niger, Nigeria și Camerun.

c

În jurul anului 5000 î.Hr., lacul Mega-Ciad era cel mai mare dintre cele patru paleolacuri sahariene. Se estimează că ar fi acoperit o suprafață de 1.000.000 kilometri pătrați, fiind mai mare decât Marea Caspică de astăzi. Râul Mayo Kebbi a reprezentat legătura lacului Mega-Ciad cu râul Niger și Oceanul Atlantic.

b

Romanii au ajuns pe țărmurile lacului Ciad încă din primul secol al existenței imperiului lor. În timpul împăratului Augustus (27 î.e.n.-14 e.n.) lacul Ciad era, încă, o foarte întinsă apă stătătoare. Romanii au organizat două expediții de explorare a țărmurilor sale. Pe țărmurile „lacului hipopotamilor”, așa cum a fost numit lacul Ciad de către Claudius Ptolomeus, au ajuns atât Septimus Flaccus, cât și Julius Matiernus.

e

f

Autor: Tomi Tohaneanu

Surse: www.thevintagenews.com, wikipedia.org

Imagini: egyptsearchreloaded.proboards.com, www.thevintagenews.com, www.traveltourismblog.com


Intră pe pagina principală a site-ului pentru a vedea cele mai noi articole! Clik aici: Acasa

2 Comments on Cu milenii în urmă, o bună parte din Sahara era ocupată de către… un lac gigantic. Mega Ciad era o veritabilă mare interioară a Africii, mai întinsă decât actuala Mare Caspică!

  1. Interesantă descoperire, totuși, din moment ce apa dulce mult aduce, deci construiește și construiește mult, dacă a fost de ca și cum nu ar fi fost, ce să înțeleg? secarea lui chiar a ras fără urmă tot ce se edificase, sau nu s-a mai găsit nimic deși s-a căutat? sau urmele arată că a fost un feroce ținut uitat de timp în care omul nu putea găsi un locușor fără a fi pur și simplu mâncare? că asta mi-ar lăsa a crede că animale ciudate, pe care unii pretind a le fi zărit prin Africa, ar putea să nu fie doar povești Adobe; deci?…

  2. “Au existat vremuri în care precipitațiile erau abundente, în Sahara. Dar epoca de înflorire a acestei uriașe regiuni africane s-a încheiat cu aproximativ 5000 de ani î.e.n. Totuși, vechea albie a lacului Mega Ciad nu s-a uscat complet decât cu aproximativ 1.000 de ani în urmă.”

    Ok, afirmatii/supozitii.

    Va invit sa intrati pe acest site si sa ridicati nivelul marii la 400 de metri. Foarte interesant ce se obtine in Africa.

    http://www.floodmap.net/

    Apropo de ce se obtine: piramidele din Egipt nu sunt mai vechi de 4500 de ani (adica 2500 BC). Dealtfel, egiptologii adevarati tot asta spun.

Adauga un comentariu

Adresa de email introdusa nu va fi publicata.
Comentariile care conțin cuvinte obscene și limbaj violent sau care instigă la ură și discriminare nu vor fi publicate!


*


Termeni si conditii