Noutăți

Cu mii de ani în urmă, vechii egipteni au descris o stea situată la 92 de ani-lumină de Terra, pe care astăzi o putem vedea doar la spectroscop

Cum au reușit vechii egipteni să observe acum mii de ani o stea aflată la 92 de ani lumină de Terra, fără a se folosi de telescoape moderne nimeni nu ne poate spune, cert este că pe un papirus vechi de 3.000 de ani egiptologii au putut citi mai multe date despre Algol. Cunoscută și sub numele de Steaua Demon, aceasta este astăzi una dintre cele mai cunoscute stele binare. Se află în constelația Perseu și poate fi văzută doar la spectroscop. Acesta este un aparat destinat observării spectrelor luminoase. Permite studierea luminii emise de stele și reflectate de planete. Când lumina trece printr-un spectroscop, se obține o bandă în culorile curcubeului, străbătută de dungi strălucitoare. De asemenea astronomii folosesc spectrografe pentru a fotografia direct spectrele aștrilor pe care îi țin sub observație.

Vechiul papirus care detaliază Algol a fost scris în jurul anului 1200 î.Hr. În plus, nu numai că vechii egipteni au reușit să arate steaua fără a folosi echipamente moderne, însă se consideră că aceasta a influențat în mare măsură calendarele religioase din egiptul antic.

image_3533_1-Cairo-Calendar

“Analiza noastră ne face să susținem că textele mitologice din Calendarul de la Cairo conțin informații astrofizice despre Algol. Putem să afirmăm în mod clar faptul că pe parcursul întregului an, acțiunile multor zeități din calendarul de la Cairo sunt legate de schimbările regulate ale intenistătii luminoase ale lui Algol observabile de către vechii astronomi. Cum au observat-o? Nu avem încă un răspuns, însă desfășurăm mai multe studii în acest sens. Până în prezent, au existat doar presupuneri că multe dintre textele mitologice ale Calendarului Cairo descriu fenomene astronomice, acum avem și dovada“, a declarat Sebastian Porceddu, cercetător la Universitatea din Helsinki.

Muzeul Egiptean din Cairo a achiziționat acest papirus unic de la un dealer de antichități în anul 1943. Documentul este împărțit în trei secțiuni (Cărți I, II și III). Cea mai mare parte a sa, Cartea a II-a, este compusă din 365 de pasaje, una pentru fiecare zi a anului egiptean de 360 de zile, plus cinci zile epagomenale. Pasajele par să se refere la sărbători religioase, incidente mitologice, zile favorabile sau zile pline de ghinion, previziuni și avertismente. Analiza a arătat că poziția și intensitatea luminozității lui Algol, reglementează puternic acțiunile zeităților din acest calendar.

Putem demonstra că Algol a fost reprezentat ca Horus, fiul lui Isis și al lui Osiris, zeul protector al Egiptului. Textele care descriu acțiunile lui Horus sunt în concordanță cu evoluția evenimentelor asumate de orice observator al lui Algol”, a concis Lauri Jetsu, co-autor al cercetării, și profesor la Universitatea din Helsinki.

sursa: http://www.sci-news.com/astronomy/papyrus-cairo-calendar-astrophysical-information-variable-star-algol-03533.html

sursa: https://www.huffingtonpost.com/entry/demon-star-ancient-egypt_us_56817de0e4b06fa68880ba3e

traducere și adaptare: Radu Ungureanu


Intră pe pagina principală a site-ului pentru a vedea cele mai noi articole! Clik aici: Acasa

3 Comments on Cu mii de ani în urmă, vechii egipteni au descris o stea situată la 92 de ani-lumină de Terra, pe care astăzi o putem vedea doar la spectroscop

  1. De doua ori in doi ani diferiti,cam in aceeasi perioada a anului(sfirsit de octombrie,zi senina),am observat ceva;desi dealurile din fata se afla cam la 40 km de locul unde ma aflam se distingeu clar stejarii,frunzele lor,chiar si culoarea,fara ca locurile sa fi parut mai mari sau mai aproape.A durat aproximativ 20 min apoi totul a devenit pete cenusii!Cine poate spune ca in anumite perioade cerul nu arata mai altfel,poate si mai colorat!Cu instrumente mai simple,puncte de observatie alese cu grija si cu putin mai mult cap puteau sa vada mai mult si ,,mai multe”.
    Algoritmii,logaritmii,fractalii si alte calcule nu sunt chiar atit de noi-gaurile negre-ascultate,,observate”,s-au emis tot felul de ipoteze…ceva a parut interesant;s-a observat o astfel de zona ,s-au facut ,,toate calculele”,s-au comparat rezultatele cu observatiile…totul se intimpla ,,mai altfel”!Acolo ori lipseste ceva,ori mai este ceva!Conform acelei,,mai multe”,este posibil ca Algor sa fi fost calculata,dedusa.Trebuia sa fie acolo.La ce le folosea?Apai,ca sa-ti explodeze mamaliga,musai sa ai la indemina si o cartusiera,pe care sa o arunci ,din greseala, cu lemnele sub ceaun.:))

  2. Stiind ca Algol este o stea variabila, nici nu s-ar pune problema sa va intrebati cum au vazut-o anticii!
    Stelele variabile au perioade de maxim al intensitatii luminoase si perioade de minim, asa ca nu este nevoie sa invocati nu stiu ce tehnologie extraterestra!

  3. Algol e observabila cu ochiul liber. Asa traducere…

Adauga un comentariu

Adresa de email introdusa nu va fi publicata.
Comentariile care conțin cuvinte obscene și limbaj violent sau care instigă la ură și discriminare nu vor fi publicate!


*


Termeni si conditii