Cunoaste lumea

Noutăți

Ce susțin cercetătorii de la Oxford: Credința în supranatural nu este ceva cu care ne naștem, ci un lucru pe care îl dobândim pe parcursul vieții

  •  
  •  
  •  

Înca din cele mai vechi timpuri omul a crezut în faptul că viața sa este guvernată de ființe superioare, creatore ale acestei lumi. De unde această credință? Este una cu care ne naștem?

Credințele religioase nu sunt legate de intuiție sau gândirea rațională, potrivit noilor cercetări efectuate de Universitățile din Coventry și Oxford. Studiile anterioare au sugerat că persoanele care dețin credințe religioase puternice sunt mai intuitive și mai puțin analitice și că atunci când gândesc mai mult analitic, credințele lor religioase scad. Dar cercetările efectuate de academicienii de la Centrul de Științe Comportamentale din Coventry și de neurologii și filosofii de la Universitatea Oxford sugerează că oamenii nu se nasc credincioși.

În schimb, cadrele universitare concluzionează că alți factori, cum ar fi educația și procesele socio-culturale, au mai multe șanse să joace un rol în declanșarea credințelor religioase.

Cercetătorii și-au început studiul prin efectuarea unei anchete pe una dintre cele mai mari rute de pelerinaj din lume, Camino de Santiago de Compostela, în nordul Spaniei. Aceștia le-au cerut pelerinilor să le explice puterea credințelor lor, să le vorbească despre timpul petrecut pentru rugăciune și momentul sau factorul care i-a determinat să se roage. Rezultatele nu sugerează nici o legătură între puterea credinței și intuiție.

Într-un al doilea studiu, unde au folosit puzzle-uri matematice pentru a spori intuiția, oamenii de știință spun nu au găsit nici o legătură între nivelele de gândire intuitivă și credința în supranatural.

În ultima parte a cercetării lor au folosit stimularea creierului pentru a crește nivelurile de inhibiție cognitivă, care se crede că reglementează gândirea analitică. Acest lucru presupunea rularea unui curent electric nedureros între doi electrozi plasați pe scalpul participantului, pentru a activa girusul frontal inferior, o parte a creierului care controlează sistemul inhibitor. Rezultatele au arătat că, în timp ce această stimulare a creierului a crescut nivelurile de inhibiție cognitivă, nu a schimbat nivelurile de credință în supranatural, sugerând că nu există o legătură directă între inhibiția cognitivă și credința în supranatural.

Cadrele universitare susțin că există o posibilitate mult mai mare ca această credința în supranatural să se declanșeaze pe parcursul vieții decât să fie una cu care ne naștem…

sursa: https://www.sciencedaily.com/releases/2017/11/171108092429.htm

sursa: http://www.messagetoeagle.com/believe-gods-controversial-study-suggests-not-born-believers/

traducere și adaptare: Radu Ungureanu


Cunoaşte Lumea --> Prima pagină


  •  
  •  
  •  

Adauga un comentariu

Adresa de email introdusa nu va fi publicata.
Comentariile care conțin cuvinte obscene și limbaj violent sau care instigă la ură și discriminare nu vor fi publicate!


*


Termeni si conditii