Noutăți

Cordoba, orașul florilor. Locul unde localnicii își decorează grădinile cu sute de mii de flori în fiecare primăvară

În fiecare primăvară, orașul Cordoba din sudul Spaniei este împodobit cu sute de mii de flori. În această perioadă locuitorii din Cordoba îşi amenajează grădinițele din fața caselor în încercarea de a obține titlul de cea mai frumoasă curte interioară. Proprietarii decorează grilajele de fier, balustradele şi balcoanele cu plante şi flori, mai ales cu iasomie, muşcate şi garoafe. Câștigătorul este recompensat nu numai cu o mică sumă de bani ci și cu recunoștința și admirația întregului oraș.

În mod normal, curţile interioare sunt proprietate privată şi nu sunt disponibile pentru vizitarea de către public, dar în timpul festivalului curţile interioare frumos decorate sunt deschise pentru toţi cei care vor să le vadă. Climatul din zona orașului Cordoba este cald şi uscat, motiv pentru care locuinţele din Cordoba au fost construite cu o curte interioară centrală, patio, istoria acestora începând din epoca romană. Dar arabii au fost cei care au început decorarea curţilor interioare şi au introdus plantele şi fântânile arteziene, ca o modalitate de a menţine casele răcoroase.

patios-de-cordoba-2210 patios-de-cordoba-232 patios-de-cordoba-216 patios-de-cordoba-242

Decorarea curţilor interioare a fost promovată și de creştinii care au scos oraşul de sub dominația musulmană în secolul al XIII-lea.

Curtea interioară oferă acces la încăperile casei, care, de obicei, are două două etaje: etajul inferior este folosit ca locuinţă de vară, iar cel superior ca locuinţă de iarnă. În timpul secolelor XVIII şi XIX, încep să apară influenţe străine, iar printre decoraţiunile curţilor interioare încep să apară forme de marmură, fântâni arteziene centrale, balcoane închise la etajele superioare etc.

Primul festival al curţilor interioare a fost organizat de Primăria Cordoba în 1918, iar primul concurs a avut loc în 1921. Însă de abia în 1933 festivalul a început să fie popularizat, când a început să-i fie alocate premii tot mai mari. Premiile sunt oferite pentru cele mai frumoase şi cele mai bine conservate patio.

patios-de-cordoba-22 patios-de-cordoba-84 patios-de-cordoba-32 patios-de-cordoba-42 patios-de-cordoba-72 patios-de-cordoba-132 patios-de-cordoba-102

sursa: :  Amusingplanet Andalucia.com / Donquijote.org / Spain-Holiday

traducere și adaptare: Radu Ungureanu


Intră pe pagina principală a site-ului pentru a vedea cele mai noi articole! Clik aici: Acasa

1 Comment on Cordoba, orașul florilor. Locul unde localnicii își decorează grădinile cu sute de mii de flori în fiecare primăvară

  1. Bineînțeles… că dacă ei n-au niște harnicii noștri culegători din Poiana Narciselor!…

Adauga un comentariu

Adresa de email introdusa nu va fi publicata.
Comentariile care conțin cuvinte obscene și limbaj violent sau care instigă la ură și discriminare nu vor fi publicate!


*


Termeni si conditii