Noutăți

Copacii de lavă din Hawaii. În ce condiții apar?

  •  
  •  
  •  

Când lava fierbinte provocată de o erupție vulcanică întâlnește o pădure, de cele mai multe ori aceasta nu are forța necesară pentru a culca la pământ copacii de mari dimensiuni. Umiditatea arborelui răcește lava care se află pe trunchi și formează o carcasă exterioară extrem de dură. Pe măsură ce lava se scurge, numai “copacii de lavă” solidificați rămân în picioare, căldura extraordinară arzând în întregime lemnul în interior. În unele cazuri, extrem de rare cei drept, unii copaci chiar supraviețuiesc și continuă să crească după ce trunchiul lor este solidificat cu lavă.

Cel mai bun exemplu de astfel copaci de lavă se găsesc pe insula Hawaii, la sud-est de Pāhoa, în districtul Puna. Aici, o întreagă pădure de copaci ohi’a a fost cuprinsă de lavă topită în 1790, în urma erupției vulcanului Kilauea. Astăzi, parcul Lava Tree se întinde pe o suprafață de 17,1 hectare. Mulți dintre arborii de lavă sunt acoperite de mușchi, în timp ce alții au căzut la pământ, expunând structura interioară a acestora.

Kīlauea este unul dintre cei mai activi cinci vulcani din Hawaii. Situat de-a lungul țărmului sudic al insulei, vulcanul are o vechime cuprinsă între 300.000 și 600.000 de ani și a apărut deasupra nivelului mării cu aproximativ 100.000 de ani în urmă. Este cel de-al doilea cel mai tânăr produs al hotspot-ului hawaian și actualul centru eruptiv al lanțului Hawaiian. Ultima erupție a lui Kīlauea datează din ianuarie 2011.

lava-trees-2[2] lava-trees-1[6] lava-trees-3[6] lava-trees-4[2] lava-trees-6[2] lava-trees-5[2]
sursa: Volcano Discovery / Instant Hawaii / To-Hawaii.com

traducere și adaptare: Radu Ungureanu


Cunoaşte Lumea --> Prima pagină


  •  
  •  
  •  

Adauga un comentariu

Adresa de email introdusa nu va fi publicata.
Comentariile care conțin cuvinte obscene și limbaj violent sau care instigă la ură și discriminare nu vor fi publicate!


*


Termeni si conditii