Noutăți

Constantin Cojocaru: România în prăpastie! Economia oligarhică și radiografia jafului

 •  
 •  
 •  

Text preluat din bilunarul CERTITUDINEA (disponibil în toată țara, în chioșcurile de ziare, sau în magazinul DACIA ART, deschis în București, pe Bv Carol I nr 40-42, peste drum de Biserica Armenească)

Una din marile probleme ale economiei capitaliste este modul în care se împart cele 90 de procente din PIB între muncă şi capital, între salariaţi şi proprietarii capitalului.

În ţările dezvoltate ale lumii, în care gradul de democratizare a capitalului este cel mai ridicat, muncii îi revin în jur de două treimi din PIB, iar capitalului, o treime.

În România, după 1989, prin megaescrocheriile numite privatizări şi retrocedări, a fost construită o economie oligarhică, în care 5-6% din familiile româneşti, provenite din fosta nomenclatură comunistă şi din securitate, în complicitate cu câteva mii de corporaţii străine, transnaţionale, au acaparat aproape tot capitalul utilizat în economia naţională.

Conform datelor publicate de Institutul Naţional de Statistică al României, în Comunicatul nr. 102/2015, corporaţiile străine controlează aproape 90% din capitalul ţării.

S-a ajuns la această situaţie, în ciuda faptului că, în perioada 1990-2014, în economia românească, au fost făcute investiţii în valoare totală de aproape 500 miliarde de euro, din care numai 5 miliarde au fost din capital străin.

Transnaţionalii au investit 1% şi au ajuns să controleze 88% din valoarea capitalului. Această monstruozitate a fost posibilă prin megaescrocheria numită privatizare, prin care străinii au cumpărat capitalul financiar românesc la preţuri de nimic, de la statul român, de fapt au mituit guvernanţii cu 7-8 miliarde de euro şi au devenit proprietarii unui capital real în valoare de peste 100 miliarde de euro.

Aşa a fost transformată România într-o colonie a acestor corporaţii străine. Aşa a fost construită în România o economie oligarhică aflată sub controlul transnaţionalilor.

Economia oligarhică este o economie bolnavă. Este o economie care produce puţină valoare adăugată, iar acest puţin este împărţit inechitabil între proprietarii capitalului şi proprietarii forţei de muncă.

Economia oligarhică produce puţină valoare adăugată, deoarece inhibă creativitatea, inovaţia, progresul tehnic, libera iniţiativă, spiritul de întreprindere, concurenţa loială.

Puţina valoare adăugată creată de economia oligarhică este împărţită inechitabil între proprietarii capitalului şi cei ai forţei de muncă, deoarece oligarhii nu fac investiţii, cheltuie sume uriaşe pentru coruperea guvernelor şi sindicatelor, pentru înarmare şi purtarea de războaie, menţin o masă mare de şomeri, ceea ce le permite să plătească salarii de mizerie şi să încaseze profituri exorbitante, prin exploatarea sălbatică a forţei de muncă şi a resurselor naturale ale popoarelor.

Economia oligarhică de tip colonial duce răul la paroxism, deoarece face ca o bună parte din  avuţia creată de popoarele lumii să fie transferată în afara ţărilor lor.

Ţara, acaparată de oligarhia transnaţională, rămâne cu salarii şi pensii de mizerie, cu venituri bugetare care nu permit decât servicii sociale umilitoare, rămâne fără bani de investiţii, fără nici o şansă de redresare.

În România, valoarea PIB-ului pe cap de locuitor realizată în anul 2014, ultimul an pentru care avem date statistice complete, a fost egală cu suma de 7.500 de euro, în timp ce, în Elveţia, PIB-ul pe cap de locuitor a fost de peste 60.000 de euro, în Germania, de 35.000, în Anglia de 34.000, în Franţa, de 32.000, iar media UE fiind de peste 27.000 de euro.

Dacă, în anul 1990, în loc de Legea 15/1990 (Legea Brucan) ar fi fost adoptată Legea Cojocaru, dacă, în România, în loc de economie oligarhică, ar fi fost construită o economie democratică, în 2014 valoarea PIB-ului ar fi fost de 59.000 euro pe cap de locuitor, deci aproape cât al Elveției.

Așa cum am mai scris, în România, partea care revine muncii reprezintă sub 30% din PIB, în timp ce partea care revine capitalului, adică oligarhilor, depăşeşte 60%. În Elveţia, salariile reprezintă 60% din PIB, iar profiturile 38%.

După mai bine de un deceniu în care PIB-ul a scăzut dramatic, ca urmare a jefuirii şi distrugerii capitalului naţional, în anul 2003, PIB-ul a revenit la nivelul anului 1989 şi, de atunci a început să crească, dând politicienilor posibilitatea să se laude cu creşterea economică.

Numai că, în realitate, este o creştere artificială, bazată pe datorie externă, ceea ce generează scoaterea din ţară a unei părţi tot mai mari din avuţia creată prin munca românilor.

Serviciul datoriei externe, adică ratele şi dobânzile plătite de persoanele fizice şi juridice române pentru împrumuturile contractate în valută străină, au ajuns la peste 50 miliarde de euro PE AN, mai mult de o treime din PIB.

Mai mult, din cele 83 miliarde de euro, cât reprezintă valoarea profiturilor realizate în fiecare an, în România numai 17 miliarde de euro sunt impozitate, restul, de 66 miliarde de euro, adică peste 80%, nu sunt declarate şi nu sunt impozitate. Dacă ţinem seama că străinii controlează 90% din capitalul României, rezultă că, în fiecare an, pleacă din ţară peste 60 miliarde de euro, nedeclarate şi neimpozitate (vezi Graficul nr. 2).

Este un jaf strigător la cer. Este cel mai mare jaf la care a fost supus vreodată poporul român. Mai mare decât cel din timpul jugului otoman, al fanarioţilor, sau al sovromurilor.

Ca să înţelegem dimensiunile acestui jaf, precizez că, pentru a construi 8.000 km de autostrăzi, astfel încât să avem un sistem de autostrăzi de aceiaşi densitate şi calitate ca cel din Germania, ne-ar fi ajuns 80 miliarde de euro.

Îi invit pe români să calculeze, fiecare, ce am fi construit cu celelalte 1.720 miliarde de euro.

Dacă cele 1.800 de miliarde de euro nu ar fi fost furate de către oligarhii autohtoni, în complicitate cu cei transnaţionali, ci ar fi fost însuşite de cele circa 5 milioane de familii de români, atunci fiecare familie românească s-ar afla, astăzi, în posesia unui capital de peste 400.000 de euro. Evident, unii ar fi avut mai mult de 400.000 de euro, alţii mai puţin.

Aceasta ar fi fost, însă, media. La o dobândă de 5% pe an, aceasta înseamnă 20.000 de euro, pe an, sau 1.667 euro pe lună, adică 75 milioane de lei vechi, PE LUNĂ. De peste 8 ori mai mult decât este pensia medie a românilor.

Scopul Legii Cojocaru este ca toţi aceşti bani care acum ne sunt furaţi să intre în buzunarele şi conturile tuturor românilor.

Text preluat din bilunarul CERTITUDINEA (disponibil în toată țara, în chioșcurile de ziare, sau în magazinul DACIA ART, deschis în București, pe Bv Carol I nr 40-42, peste drum de Biserica Armenească)


Cunoaşte Lumea --> Prima pagină


 •  
 •  
 •  

3 Comments on Constantin Cojocaru: România în prăpastie! Economia oligarhică și radiografia jafului

 1. Anul 2014 este ,intradevar ultimul an in care Romania are date concrete, corecte economice, dupa aceea, odata cu catararea la Palatul Cotroceni a huliganului nazist Klaus Iohannis,Romania afost impinsa in prapastia criminalitatii socio economice. Nazistul Klaus Iohannis este sluga la 2 stapani, SUA si la FSB ,exKGB,lucrurtile sunt clare si nu pot fi contestate. Era de asteptat ca FSB, ex KGB sa-i manipuleze pe taranoii lui ceausescu ajunsi fraudulos in politica posrdecembrista romaneasca, doar KGb-ul i-a animalizat timp de 70 de ani.Era normal ca abjectul sas Klaus Iohannis sa fie sluga la doi stapani, doar aceasta este conditia asasinilor nazisto/stalinisti nemti ocupanti ai Ardealului romanesc.
  De la aflarea dovezilor ca abjectul humanoid sas Klaus Werner Iohannis este sponsorizat ,platit de asasinii in lege exsovietici pentru a urca ca un vierme ibn politica postdecembrista romaneasca si pana la faptul ca noul KGB, FSB-ul joaca mazurca pe capul debililor taranoi ,falsi politicieni romani nu mai este nimic de zis. se impune insa o intrebare, cat de indioate sunt SUA daca se complace in aceasta ticalosie?Sau poate intre FSB-istii rusi, criminali impotriva umanitatii si SUA exista intelegeri mafiote de impartire in halci sangerinde a Romaniie. Asa s-ar explica si sapca primita d evrmele FSB/ NAZIST Klaus Iohannis de la Trump.
  https://www.national.ro/dezvaluiri/de-aici-s-a-decis-haos-in-romania-672180.html/#ixzz63ALTuCMT
  National

 2. D-l Constantin Cojocaru vorbeste despre efectele ocuparii Romaniei de catre nazistii lui Klaus Iohannis, nimic despre cauza. Aveti curajul si spuneti oamneilor clar ca daca vor vota Iohannis vor ajunge sa nu mai aiba nici dupa ce bea apa. vedeti ca “guvernul” PNL/iohanis o include si pe sovietica Turcan, urmasaa lui brucan in distrugerea tarii, vedeti ca Klaus Iohannis este sponsorizat de asasinii in lege exsovietici si atunci de unde economie in Romania luiIohannis !https://www.bursa.ro/un-asasin-in-lege-in-coasta-lui-iohannis-pe-axa-moscova-chisinau-bucuresti-25455526

 3. Scopul Legii Cojocaru este ca toţi aceşti bani care acum ne sunt furaţi să intre în buzunarele şi conturile tuturor românilor !!!

Adauga un comentariu

Adresa de email introdusa nu va fi publicata.
Comentariile care conțin cuvinte obscene și limbaj violent sau care instigă la ură și discriminare nu vor fi publicate!


*


Termeni si conditii