Cunoaste lumea

Noutăți

Rutina zilnică ne reduce capacitatea de a gândi profund și de a deveni creativi. Este cineva care dorește să ne reducă aceste capacități prin bombardarea cu informații și sarcini inutile vieții?

  •  
  •  
  •  

Neurologul Daniel Levitin vorbea în cartea sa publicată în 2014, The Organized Mind, faptul că supraîncărcarea creierului cu informații ne distrage atenția și ne face mai puțin inteligenți și creativi decât am fi tentați să credem la prima vedere.

Altfel spus, informațiilor ne împiedică să observăm cu adevărat lumea din jurul nostru. Totul a devenit un zgomot în jurul nostru, deși suntem înconjurați de o „mare” de liniște. Revenind la Levitin, acesta mai scria faptul că americanii au consumat în 2011 de cinci ori mai multe informații decât cu 25 de ani în urmă, iar în afara orelor de program procesăm aproximativ 100.000 de cuvinte în fiecare zi.

Iar acest lucru este extrem de periculos pentru calitatea vieții. Multe dintre cele mai mari minți ale lumii au făcut descoperiri importante în timp ce nu făceau nimic altceva. Nikola Tesla a avut o înțelegere despre câmpurile magnetice rotative după o simplă plimbare pe străzi, iar lui Albert Einstein îi plăcea să se închidă în laboratorul său cu orele și să nu facă altceva decât să se gândească, să vorbească cu el însuși, să își găsească propriile răspunsuri. Astăzi, nu mai avem parte de astfel de genii. De ce? Poate fi rutina zilnică un obstacol? Atunci de ce nu scăpăm de ea?

Jurnalistul Michael Harris scria în cartea The End of Absence faptul că începem să apreciem senzațiile și lucrurile neimportante și trecătoare în loc să ne concentrăm pe ceea ce contează cel mai mult în viața noastră. Suntem absenți sau distanți de la lucrurile cu adevărat importante și depunem un efort mult prea mare în a rezolva task-urile zilnice și banale, care nu fac altceva decât să ne aducă unele satisfacții materiale.

Viețile noastre au devenit ca o transmisie a codului Morse care nu are pauze, este un zgomot care acoperă de cele mai multe ori sentimentele, emoțiile, trăirile și gândurile noastre.

Cum ne putem deconecta într-un moment în care conexiunea este cerută de șefi, colegi și prieteni? Cei de la Big Think fac patru sugestii:

1. Faceți o plimbare lungă – fără telefonul dvs. – o parte din rutina zilnică;

2. Ieșiți din zona dvs. de confort;

3. Faceți mai mult timp pentru distracție și jocuri;

4. Alternați munca concentrată cu activitățile care sunt mai puțin pretențioase din punct de vedere intelectual.

sursa: http://bigthink.com/21st-century-spirituality/creativity-and-distraction

sursa: https://www.treehugger.com/culture/end-absence-reclaiming-what-weve-lost-world-constant-connection-book-review.html


Cunoaşte Lumea --> Prima pagină


  •  
  •  
  •  

1 Comment on Rutina zilnică ne reduce capacitatea de a gândi profund și de a deveni creativi. Este cineva care dorește să ne reducă aceste capacități prin bombardarea cu informații și sarcini inutile vieții?

  1. Foarte frumos scris și interesant. Știu că traducere din mai multe părți dar e reusit

Adauga un comentariu

Adresa de email introdusa nu va fi publicata.
Comentariile care conțin cuvinte obscene și limbaj violent sau care instigă la ură și discriminare nu vor fi publicate!


*


Termeni si conditii