AIM radionica curs online

Noutăți

Cine sunt ei? Insularii din pacific au în ADN urmele unei rase umane necunoscute

Oamenii care trăiesc în regiunea de sud a Pacificului, în apropierea coastelor Australiei, sunt diferiți din punct de vedere al ADN-ului față de restul populației globului. Potrivit unui nou model genetic, aceștia prezintă în compoziția ADN-ului mai mult decât urmele lăsate de omul de neanderthal sau omul denisovan, două rase ale căror gene sunt prezente în ADN-ul uman.

“Ne lipsește o populație sau am interpretat greșit ceva despre relațiile acestor specii”, a declarat Ryan Bohlender, genetician la Universitatea din Texas. Bohlender împreună cu echipa sa au investigat procentajele ADN-ului hominid pe care îl avem și au descoperit un amestec al omului din neanderthal și al cel denisovan la baza construcției noastre din punct de vedere genetic.

Potrivit acestuia, acum 60.000-100.000 de ani, strămoșul nostru a migrat din Africa și a intrat în contact cu alte specii hominide din Eurasia. Acest contact a lăsat o urmă în ADN ce poate fi observată și astăzi în cazul europenilor și asiaticilor. Însă analizele genetice efectuate pe persoane care trăiesc în Melanezia (Vanuatu, Insulele Solomon, Fiji, Papua New Guinea, Noua Caledonie, insula Maluku) prezinte și urmele unei a treia specii preistorice, distincte de celelalte două și neindentificată încă.

imag

Una dintre cele mai plauzibile explicații ar fi că strămoșul omului ajuns aici a întâlnit un alt grup de hominizi cu care a relaționat. Mai mult, cercetările asupra ADN-ului indică faptul că cea de a treia specie care a contribuit la dezvoltarea omului modern în regiune ar fi dispărut în urmă cu cel puțin 440.000 de ani. Ryan Bohlender consideră că acestă specie nu era diferită mult față de denisovani, însă îndeajuns cât să ne pună astăzi în fața acestui mister.

Omul de Denisova sau denisovanii au fost o specie de hominid ale cărui urme au fost descoperite în peștera Denisova din Munții Altai. Era o rudă apropiată a omului de Neanderthal și ar fi dispărut în urmă cu 30.000 de ani.

safa

sursa: sciencealert.com

sursa: dailymail.co.uk

traducere și adaptare:  Radu Ungureanu


Intră pe pagina principală a site-ului pentru a vedea cele mai noi articole! Clik aici: Acasa

Adauga un comentariu

Adresa de email introdusa nu va fi publicata.
Comentariile care conțin cuvinte obscene și limbaj violent sau care instigă la ură și discriminare nu vor fi publicate!


*


Termeni si conditii