Noutăți

Cine a descoperit de fapt Australia? O hartă din arhiva unei biblioteci din Los Angeles poate răsturna istoria oficială…

Ca și în cazul continentului american și asupra descoperirii Australiei planează mai multe controverse. Conform istoriei oficiale descoperirea acestor teritorii de la antipozi a fost făcută de către exploratorii din Țările de Jos în 1606. Însă, o hartă din secolului al XVI-lea, aflată în arhivele unei biblioteci din Los Angeles, este o posibilă dovadă a faptului că exploratorii portughezi, și nu cei olandezi sau britanici, au fost primii europeni care au pus piciorul în Australia.

Undeva la mijlocul secolului al XVI-lea, mai multe hărți create de portughezi prezintă un vast teritoriu necunoscut până atunci între Antarctica și ceea ce hărțile moderne ar identifica astăzi ca fiind Indonezia. Acum, mai mulți cercetători au ajuns la concluzia că această “insulă” misterioasă reprezintă, de fapt, marcarea primului contact al europenilor cu Australia.

Cartea lui Kenneth McIntyre din 1977, Secret Discovery of Australia, sugerează că portughezii au fost, de fapt, cei care au ajuns primii în acest loc, iar scrierilor acestora descriu cu lux de amănunte coasta de est a insulei-continent, în portugheză. Cercetătorii subliniază că, pe lângă localizarea geografică aproape exactă a acestui continent, există și alte caracteristici care sunt locații incontestabile ale Australiei moderne, susținând teoria că portughezii au fost primii care au descoperit continentul. Aceste detalii inconfundabile sunt o intrare care arată exact ca Golful botanic și lanțul insulelor Abrolhos.

df4a

Potrivit puținelor documente, navigatorul portughez Christopher de Mendonca a condus o flotă de patru nave care au ajuns la Golful Botanic în 1522, aproape cu 250 de ani înainte de căpitanul britanic James Cook.

Un desen ciudat cu un animal ce pare a fi un cangur inscripționat pe manuscrisul portughez din secolul al XVI-lea este o altă dovadă esențială care îi determină pe unii cercetători să creadă că portughezii au fost primii care au navigat în Australia. Manuscrisul pare să prezinte un cangur mic în literele din textul său. Potrivit unui articol scris de telegraph.co.uk, documentul care conține textele unei procesiuni liturgice a fost recent achiziționat de către Galeria Les Enluminures din New York, care a evaluat cartea la 15.000 de dolari.

tcaaf

dqfrg

sursa: http://www.atlasobscura.com/articles/were-portuguese-explorers-the-first-europeans-to-find-australia

sursa: http://www.telegraph.co.uk/news/worldnews/australiaandthepacific/australia/10575227/Kangaroo-in-400-year-old-manuscript-could-change-Australian-history.html

traducere și adaptare: Radu Ungureanu


Intră pe pagina principală a site-ului pentru a vedea cele mai noi articole! Clik aici: Acasa

Adauga un comentariu

Adresa de email introdusa nu va fi publicata.
Comentariile care conțin cuvinte obscene și limbaj violent sau care instigă la ură și discriminare nu vor fi publicate!


*


Termeni si conditii