Noutăți

Chinezii au creat Orezul Hibrid care poate crește în apă sărată. Ce proprietăți are acesta?

Labor-intensive rice cultivation, Ben Tre. Mekong Delta region, Vietnam
  •  
  •  
  •  

Oamenii de știință chinezi au dezvoltat o tulpină de “orez de mare” super-dur, pe care fermierii îl pot dezvolta în apă sărată. Orezul a fost dezvoltat de Yuan Longping, cercetător la Centrul de cercetare și dezvoltare Qingdao. În anii 1970, Yuan a fost unul dintre primii oameni de știință care au dezvoltat soiuri de orez hibride. Pornind de la temerile că populația chineză ar putea rămâne fără hrană, echipa sa a ajutat la crearea a numeroase soiuri de orez care cresc mai repede, produc mai mult și rezistă mai mult timp. În prezent, până la 20% din orezul mondial provine din speciile de orez create de acest cercetător.

Noul orez a fost dezvoltat prin ani de selecție a trăsăturilor, încrucișării și analizei genetice. În vara trecută, cercetătorii au finalizat primele studii pe scară largă de creștere a culturii în terenuri de orez pompate cu apă de mare diluată din Marea Galbenă. Experimetnele au fost un succes. Compania care a preluat brevetul susține că a vândut deja 6,6 milioane de tone de acest tip de orez. În prezent, este destul de scump, acesta costă de opt ori mai mult decât orezul standard. Cu toate acestea, prețul se așteaptă să scadă în urma scăderii costurilor de producție. Potrivit dezvoltatorilor, acest orez reduce nevoia de pesticide, deoarece agenții patogeni și insectele nu trăiesc în aceste concentrații mari de salinitate.

Porțiuni uriașe din mediul rural din China sunt lăsate goale deoarece solul și apa sunt prea saline și prea alcaline. Există anumite forme de orez sălbatic care deja pot supraviețui salinității, dar de obicei au un randament destul de slab de 1,125 până la 2,25 tone pe hectar. Această nouă tulpină hibridă poate genera între 6,5 și 9,3 tone pe hectar.

sursa: http://www.iflscience.com/plants-and-animals/200-million-people-could-be-fed-with-chinas-new-strain-of-saltwater-rice/

traducere și adaptare: Radu Ungureanu


Cunoaşte Lumea --> Prima pagină


  •  
  •  
  •  

Adauga un comentariu

Adresa de email introdusa nu va fi publicata.
Comentariile care conțin cuvinte obscene și limbaj violent sau care instigă la ură și discriminare nu vor fi publicate!


*


Termeni si conditii