Noutăți

China va lansa în spațiu o “Lună artificială”, în 2020. Scopul proiectului: renunțarea la iluminatul stradal

  •  
  •  
  •  

Orașul Chengdu din sud-vestul Chinei intenționează să lanseze în spațiu în anul 2020 un satelit care să ilumineze orașul pe timpul nopții, satelit cunoscut sub numele de “Luna Artificială”. Potrivit lui Wu Chunfeng, președinte al Chengdu Aerospace Science and Technology Microelectronics System Research Institute, strălucirea Lunii artificiale va fi de opt ori mai puternică decât cea a Lunii naturale, lucru ce va conduce de închiderea luminii stradale și, implicit, la o factură mai mică pe care municipalitatea va trebui să o achite către furnizorul de energie electrică.

Luna artificială va putea ilumina o zonă cu un diametru de 10 până la 80 de kilometri, iluminarea putând fi controlată de la sol de către o echipă te tehnicieni. Ideea “lunii artificiale” a venit de la un artist francez care și-a imaginat un colier din oglinzi agățat deasupra Pământului, care ar putea reflecta lumina Soarelui pe străzile din Paris pe tot parcursul anului. Însă francezii nu au pus niciodată în practică proiectul, acesta fiind extrem de controversat, mulți astronomi susținând că o asemenea Lună artificială le-ar bloca observațiile, și i-ar deranja pe cetățeni dar și pe animale din cauza luminii puternice.

„Testul satelitului a început cu mulți ani în urmă, iar acum tehnologia este gata. Ne-am luat toate măsurile de securitate și pot spune că am consultat atât astronomi cât și zoologi. Toți au fost de acord că Luna noastră nu va afecta fauna din pădurile noastre, mai ales că intensitatea satelitului va fi cea a unui apus de Soare”, a explicat Wu. Ideea prezentată de chinezi a fost pusă în practică de ruși în 1993. În acel an Moscova a testat un proiector spațial numit Zemlia-2. Invenția trimitea pe Pământ un “punct” de lumină de 5 km diametru și se deplasa pe orbită cu 8 km pe secundă, ca și cea a navei de transport cargo Progrès, dezvoltată pentru a alimenta stația spațială Salyut 6, ca parte a programului spațial sovietic.

sursa: http://en.people.cn/n3/2018/1016/c90000-9508748.html
traducere și adaptare: Radu Ungureanu


Cunoaşte Lumea --> Prima pagină


  •  
  •  
  •  

2 Comments on China va lansa în spațiu o “Lună artificială”, în 2020. Scopul proiectului: renunțarea la iluminatul stradal

  1. Cred ca cel care a gandit acest proiect a facut-o cu partea posterioara a corpului. Asa cum se specifica in articol, e dezastru pentru cei care fac observatii de natura astronomica. Asadar, adio stele!

  2. …aha, si aia, care zic ca soarele si luna nu sunt ceea ce ni se spune ca sunt si ca sunt mult mai aproape decat ni se spune oficial, sunt niste nebuni…

Adauga un comentariu

Adresa de email introdusa nu va fi publicata.
Comentariile care conțin cuvinte obscene și limbaj violent sau care instigă la ură și discriminare nu vor fi publicate!


*


Termeni si conditii