Noutăți

Cele mai faimoase artefacte antice ale căror enigme n-au putut fi descifrate…

Civilizaţiile Europei antice au lăsat posterităţii nenumărate artefacte misterioase, ale căror forme şi utilizări nu au fost descifrate. Un „calculator” de peste două mii de ani, descoperit pe fundul mării, un disc vechi de patru milenii imprimat cu hieroglife, numeroasele dodecaedre romane şi ultima mare descoperire de la Sarmizegetusa Regia se disting în mulţimea artefactelor antice ale căror enigme nu au fost desluşite…

Unul dintre cele mai ingenioase artefacte antice descoperite vreodată a fost numit „mecanismul de la Antikythera”, iar unii autori l-au considerat un calculator mecanic antic realizat pentru calculul poziţiilor astronomice.

Dispozitivul realizat din bronz a fost găsit la începutul anilor 1900, pe fundul mării, în epava unei nave de lângă Insula Antikythera. Datează din secolul I – II î. Hr. şi impresionează prin complexitatea sa. După scanarea piesei cu raze X, în interiorul ei au fost descoperite roţi dinţate, interconectate.

În urma reconstituirii sale, unii arheologi au susţinut că putea fi utilizat fie ca instrument astronomic util în navigaţia maritimă, pe baza căruia se determină poziţia pe hartă în funcţie de stele, fie ca dispozitiv astrologic, cu care, în funcţie de data naşterii, anticii puteau determina zodia şi puteau face predicţii pe baza alinierii planetelor.

Discul din Phaistos

Discul de la Phaistos a fost descoperit de arheologi în anul 1908, printre ruinele unui palat minoic din Creta.

Artefactul din lut, bine conservat deşi datează de aproape patru milenii, impresionează prin cele peste 240 de hieroglife imprimate pe cele două feţe ale sale, pe care de-a lungul timpului arheologii au încercat să le descifreze.

Cercetătorii au ajuns la concluzia că discul, prin modul în care a fost ştanţat, reprezintă una dintre cele mai vechi „tipărituri” cunoscute până în prezent.

Semnificaţia hieroglifelor a sârnit imaginaţia cercetătorilor. La fel de multe controverse sunt şi în jurul originii sale şi a utilităţii sale.

Citeste mai mult: Adevărul


Intră pe pagina principală a site-ului pentru a vedea cele mai noi articole! Clik aici: Acasa

Adauga un comentariu

Adresa de email introdusa nu va fi publicata.
Comentariile care conțin cuvinte obscene și limbaj violent sau care instigă la ură și discriminare nu vor fi publicate!


*


Termeni si conditii