Noutăți

Cel mai rapid mijloc de „transport în comun” care a existat vreodată va fi lansat peste 5 ani. Se va deplasa cu o viteză de 29.000 de km/h!

Elon Musk plănuiește să transforme în realitate, peste foarte puțină vreme, mijloacele de transport descrise în romanele SF. Să revoluționeze transportul de persoane, prin utilizarea acelorași rachete menite să călătorească către Lună sau către Marte în transportul ultrarapid al călătorilor, dintr-un punct în altul al Pământului. Atunci când proiectul său se va materializa – și sunt șanse sporite să se întâmple – rachetele SpaceX vor decola și vor ateriza vertical pe platforme plutitoare iar oamenii vor putea călători până la capătul lumii în cel mult treizeci de minute, în condiții de confort.

Odată ce aparatul de zbor va ieși din atmosfera terestră, pentru a atinge viteza maximă, zborul va fi pe atât de lin și de lipsit de turbulențe, pe cât va fi de rapid. Costurile de transport nu vor fi cu mult diferite de preturile biletelor de avion din prezent, pentru ca noua modalitate de transport să fie accesibilă cât mai multor categorii de persoane.

La viteza colosală pe care o vor atinge rachetele, distanța dintre Tokyo și New York va fi acoperită în doar 30 de minute, la fel ca și distanța dintre acesta din urmă și Londra. Dacă rachetele SpaceX au fost create pentru a putea ajunge pe Marte sau pe Lună, de ce n-ar fi folosite, ele, și pentru deplasarea între diferitele puncte de pe Terra, s-a întrebat Elon Musk. Aceste noi rachete, destinate „transportului în comun”, vor fi mai mari decât oricare altele de până acum. Ele vor putea fi folosite, în egală măsură, și pentru a transporta echipaje umane și materiale către Lună sau către Stația Spațială Internațională, având o capacitate de transport de 80-200 de persoane.

j

e

 

g

h

La SpaceX se plănuiește o primă călătorie, cu o astfel de rachetă, fără echipaj uman, pentru anul 2022. Racheta va fi parțial reutilizabilă și va efectua un zbor direct, de pe Pământ, până pe Planeta Roșie. Odată construite, rachetele de acest tip vor fi utilizabile și pentru efectuarea unor curse comerciale, între diferitele metropole ale lumii.

În ceea ce privește proiectata misiune cu oameni la bord către planeta Marte, nava spațială va trebui să fie prevăzută cu spații largi destinate pasagerilor, cu vaste spații de depozitare, precum și cu adăposturi speciale – pentru perioadele de intensă activitate solară, de vreme ce călătoria către planeta vecină ar putea dura 150-300 de zile. Construirea primei nave spatiale de acest fel va începe în cel mult 9 luni, anunță Elon Musk, urmând a fi lansată peste 5 ani. Costurile de fabricare vor fi acoperite din vânzarea celorlalte produse și servicii oferite de către SpaceX. 

a

i

c

d

11

Sursa: www.dailymail.co.uk

Autor: Tomi Tohaneanu


Intră pe pagina principală a site-ului pentru a vedea cele mai noi articole! Clik aici: Acasa

Adauga un comentariu

Adresa de email introdusa nu va fi publicata.
Comentariile care conțin cuvinte obscene și limbaj violent sau care instigă la ură și discriminare nu vor fi publicate!


*


Termeni si conditii