Noutăți

Cel mai mare motor cu reacție din lume – testat pentru prima dată în condiții de zbor. VIDEO

De curând, ne informează popularmechanics.com, a avut loc primul zbor experimental în care a fost folosit cel mai mare motor cu reacție din lume. Motorul este menit să echipeze performanta aeronavă Boeing 777X și se numește GE9X, fiind aproape la fel de lat și de înalt precum fuzelajul unui avion Boeing 737.

Cu toate că este proiectat pentru echiparea aeronavei Boeing 777X, uriașul motor GE9X, a fost montat, în vederea efectuării testului de zbor, pe aripa unui avion Boeing 747. Primul zbor de testare a motorului GE9X a durat patru ore, însă pregătirile pentru testare au durat luni de zile. Prima pereche de motoare GE9X, fabricată pentru echiparea unui avion 777X, va fi livrată, probabil, către finalul acestui an.

Pentru efectuarea testării, aeronava Boeing 747 a decolat din Victorville, California. Motorul GE9X a fost montat sub aripa stângă a avionului, fiind utilizate, concomitent, încă trei motoare normale, ce păreau minuscule, prin comparație cu imensul turbopropulsor.

motorul

motor

777x

Avionul Boeing 777X, care va fi înzestrat cu motorul GE9X, va avea o anvergură a aripilor uriașă, de aproape 72 de metri. Având în vedere dimensiunile acestor aripi, către extremitățile lor au fost montate dispozitive sub formă de balama. Datorită acestor mecanisme, o parte din aripă se va putea plia, pentru ca avionul să capete o mai mică anvergură a aripilor și astfel să poată fi manevrat mai lesne, pe pistă. Este prima aeronavă comercială dotată cu un asemenea sistem, grație căruia anvergura aripilor se poate reduce la 65 de metri.

Cei de la Boeing precizează că avionul 777X, ce va dispune de mai mult de 400 de locuri pentru pasageri, va fi cel mai mare și mai eficient avion bimotor cu reacție de pe mapamond, fiind neîntrecut în privința mai multor parametri de zbor.

GE9X

avion

Surse: www.popularmechanics.com, www.dailymail.co.uk, wikipedia.org

Autor: Tomi Tohaneanu


Intră pe pagina principală a site-ului pentru a vedea cele mai noi articole! Clik aici: Acasa

Adauga un comentariu

Adresa de email introdusa nu va fi publicata.
Comentariile care conțin cuvinte obscene și limbaj violent sau care instigă la ură și discriminare nu vor fi publicate!


*


Termeni si conditii