Celulele creierului uman nu mai continuă să se formeze când ajungem la maturiate, potrivit unui nou studiu
Neurogeneza, nașterea neuronilor, este procesul prin care neuronii sunt generați. Până nu de curând se credea faptul că această creștere a celulelor cerebrale noi are loc pe tot parcursul vieții, însă un studiu nou răstoarnă această ipoteză a omenilor de știință. Conform celor de la UC-San Francisco, celulele responsabile de memorie nu se mai formează în hipocampus, o componentă importantă a creierului uman, după copilărie. Acest lucru este uimitor, deoarece această zonă a creierului este asociată cu lucruri foarte importante, cum ar fi învățarea, memoria și emoția. Oamenii de știință au examinat 59 de creiere umane, de vârste diferite, și nu au găsit nicio formare de neuroni noi la o vârstă mai mare de 13 ani.
Neurologii au dezbătut de la sfârșitul anilor 1920 dacă neurogeneza apare sau nu la vârsta adultă. Din anii ’80, viziunea dominantă a fost că neurogeneza are loc pe tot parcursul vieții noastre. Acest lucru se datorează faptului că o mulțime de studii au confirmat fenomenul în creierul altor specii, inclusiv păsări, șoareci, șobolani și maimuțe. La șobolani, de exemplu, neuronii noi sunt formați în mod constant în jurul bulbului olfactiv, care este asociat cu simțul mirosului.
Arturo Alvarez-Buylla, autorul principal al studiului a declarat pentru Medical News Today: „Am descoperit că neurogeneza nu apare în hipocampul adulților, la oameni. Nu am gasit neuroni noi, sau în curs de formare în creierele adulte pe care le-am examinat. Creierul nostru creează sarcini și o mulțime de neuroni noi în stadiile prenatale și neonatale. În copilăria timpurie, neurogeneza apare în lobul frontal, partea din față a creierului, responsabilă de funcțiile executive, cum ar fi luarea deciziilor, învățarea și planificarea. După aceea, neurogeneza scade și devine excepțional de rară, spre deloc”.
Pentru a efectua această cercetare, s-au colectat probe de hipocamp de la oameni cu vârste cuprinse între 2 și 77 de ani. Unele probe au fost prelevate de la persoane decedate, în timp ce altele au fost luat din excesul de țesut îndepărtat în timpul unor operații pe creier, pentru a ajuta la ameliorarea epilepsiei severe. Constatările studiului au fost publicate în revista Nature.
sursa: http://bigthink.com/philip-perry/brain-cells-dont-continue-to-grow-into-adulthood-according-to-a-new-study
traducere și adaptare: Radu Ungureanu
Cunoaşte Lumea --> Prima pagină
Adauga un comentariu