Noutăți

Cel mai fierbinte oraș din lume. Auckland, așezarea care se întinde pe un imens câmp vulcanic

Auckland, cel mai mare și mai populat oraș din Noua Zeelandă, se întinde pe un câmp vulcanic care conține nu mai puțin de 50 de vulcani. Acești vulcani au produs aproximativ 90 de erupții în ultimii 90.000 de ani și nu se poate spune când va avea loc următoarea erupție.

Orașul este literalmente un loc fierbinte, căldură alimentată de un strat de zgură de magmă fierbinte care se ridică din manta, de la sute de kilometri de sub suprafața Pământului. La fiecare câteva sute sau mii de ani, un șir de magme forțează drumul către un loc slab în scoarța Pământului, chiar sub Auckland. Acest fenomen produce un con, un crater sau o lagună. Ultima dată, cu aproximativ 600 de ani în urmă, a produs insula Rangitoto de 6 km și a distrus așezările Māori de pe insula Motutapu.

Auckland este singurul oraş din lume construit pe un teren vulcanic bazaltic, ce este încă activ. Și nu este tocmai un oraș micuț – în Auckland trăiesc aproximativ 1,4 milioane de locuitori sau aproape o treime din întreaga populaţie a ţării. Vulcanii din Auckland sunt mici în comparaţie cu cei mai mulţi dintre vulcanii din lume. Volumul cumulat al tuturor materialelor care au erupt din cei 50 de vulcani de la Auckland egalează cu aproximaţie volumul unei erupţii medii, cum ar fi erupţia din 1980 a Muntelui St. Helens, din Washington, Statele Unite ale Americii.

lake-pupuke-1[2] one-tree-hill-1[2] one-tree-hill-2[6] mt-eden-1[2] mt-eden-2[6] rangitoto-1[2] mount-wellington[5]

sursa: amusingplanet.com

traducere și adaptare: Radu Ungureanu


Intră pe pagina principală a site-ului pentru a vedea cele mai noi articole! Clik aici: Acasa

Adauga un comentariu

Adresa de email introdusa nu va fi publicata.
Comentariile care conțin cuvinte obscene și limbaj violent sau care instigă la ură și discriminare nu vor fi publicate!


*


Termeni si conditii