Noutăți

Cea mai mare zonă marină protejată din lume va fi în Noua Zeelandă

Noua Zeelandă va crea una dintre cele mai mari zone marine protejate din lume, care se va întinde pe o suprafață de 620.000 km pătrați. Aceasta va acoperi 15% din zona economică exclusivă din Noua Zeelandă.

“Sanctuarul oceanic Kermadec va fi unul dintre cele mai importante ecosisteme deplin protejate din lume”, a declarat prim-ministrul Noii Zeelande, John Key, la Adunarea Generală a ONU de la New York.

2480 foto: NZ Ministry of Environment/EPA

Pescuitul comercial și cel sportiv vor fi complet interzise, precum și exploatarea petrolului, gazelor și mineralelor din zonă.

Noua Zeelandă va monitoriza zona prin satelit. Regiunea Kermadec se va alătura altor trei domenii-cheie din Pacific, protejate de SUA, Marea Britanie și Australia.

Noua Zeelandă va ridica ștafeta zonelor de conservare marină prin crearea noului sanctuar din Kermadec, păstrând astfel unul dintre puținele domenii relativ nealterate din oceanele de pe Pământ,” a declarat Matt Rand, directorul “Pew Charitable Trust’s global ocean legacy campaign”.

Sanctuarul se află în Oceanul Pacific de Sud, la aproximativ o mie de km nord-est de Noua Zeelandă, și se va extinde în jurul insulelor Kermadec, care se află deasupra celui mai lung lanț de munți vulcani subacvatici din lume, ce se întind pe o suprafață de aproximativ 1600 mile între Noua Zeelandă și Tonga. Această zonă include două dintre cele mai adînci șanțuri oceanice din lume și este, în același timp, o zonă în care trăiesc șase milioane de păsări din 39 de specii diferite, mai mult de 150 de specii de pești, 35 de specii de balene și delfini, trei specii de țestoase mari, toate pe cale de dispariție, împreună cu multe alte specii marine.

Rezerva marină a Australiei va crește astfel acoperind mai mult de 3 milioane de metri pătrați, echivalentul a o treime din apele țării.

australia-environment-marine-670
traducere și adaptare Mădălina Corina Diaconu

surse: theguardian.com, dawn.com


Intră pe pagina principală a site-ului pentru a vedea cele mai noi articole! Clik aici: Acasa

Adauga un comentariu

Adresa de email introdusa nu va fi publicata.
Comentariile care conțin cuvinte obscene și limbaj violent sau care instigă la ură și discriminare nu vor fi publicate!


*


Termeni si conditii