-->

Noutăți

Ce se întâmplă pe Marte? Norul bizar observat în aceste zile pe vecinul nostru

La prima vedere, pare că este vorba de o erupție vulcanică, însă Marte este o lume moartă în prezent, cu vulcani stinși. Deși fumul pare să iasă din vârful unui vulcan, cercetătorii de la Agenția Spațială Europeană cred că totul este de fapt o iluzie optică. „Marte nu a mai avut o erupție vulcanică de milioane de ani, așa că nu există șanse ca vulcanii din zona Arsia Mons să fie pe punctul de erupe. Cel mai probabil fumul este de fapt un nor creat în condiții speciale. Acest lucru nu înseamnă că planeta Marte va redeveni un loc prielnic vieții. Cu o floare nu se face primăvară”, se arată în comunicatul emis de ESA.

Cercetătorii cred că fâșia de vapori de peste 1.500 de kilometri de deasupra zonei Arsia Mons și care a apărut pe imaginile preluate de către satelitul Mars Express cu mai mult de o lună în urmă, pe data de 13 septembrie, este un nor orografic. Acești nori sunt de obicei formați sub vârfurile muntoase. Apar atunci când aerul dens se răcește la o temperatură care permite umidității să se condenseze pe particule de praf.

Acești nori peste Arsia Mons au mai fost observați de-a lungul timpului, însă nu pe tot parcursul anului, ci doar în lunile dinainte de solstițiul de iarnă al emisferei nordice marțiene. Mars Express a capturat imagini similare în 2009, 2012 și 2015. Așa că redescoperirea acestor nori din nou în 2018 nu este tocmai o surpriză pentru lumea științifică, însă reapariția norului oferă cercetătorilor posibilitatea de a măsura densitatea particulelor de praf din atmosfera planetei roșii. La începutul acestui an, Marte a fost străbătută de o furtună de praf uriașă. Acest nor ne-ar putea ajuta să îmbunătățim modelele privind modul în care praful se ridică și circulă atât pe suprafața cât și pe atmosfera planetei Marte, atât cât este aceasta în prezent, lucruri ce ne vor ajuta cu siguranță în viitoarele misiuni de colonizare a planetei, misiuni despre care se vorbește tot mai mult în ultima perioadă, spun oamenii de știință.

sursa: https://www.sciencealert.com/mars-express-observes-seasonal-orographic-cloud-arsia-mons
traducere și adaptare: Radu Ungureanu


Intră pe pagina principală a site-ului pentru a vedea cele mai noi articole! Clik aici: Acasa

2 Comments on Ce se întâmplă pe Marte? Norul bizar observat în aceste zile pe vecinul nostru

 1. Dacă ți-ai pune întrebarea “de ce NASA a fost nevoită să afirme public că, citez cu aproximație, *studiem modalitățile prin care vom putea readuce cu bine (pe Pământ) astronauții, din spațiul cosmic proxim terestru*” vei putea să intuiești (si) de ce / cum anume “modulele/navele cosmice” lansate de NASA et Company “au putut trece” de/prin Centurile Van Allen. Apoi, dacă vei conștientiza și faptul că “prezența acestor centuri de radiații (foarte înalte și periculoase atât vieții biologice cât și tehnologiei umane) este inexplicabilă dpdv al mecanicii celeste” (conform oamenilor de știință) poate vei medita nițel și la o altă întrebare care, firesc și logic, ar trebui să apară: “cum anume au fost făcute până acum toate pozele planetelor și sateliților acestora, cel puțein cele din Sistemul Solar, din moment ce, astăzi, acești corifei ai științei și tehnologiei, ambele oficiale, ne spun că de fapt nu (prea) putem trece de/prin Centurile astea atât de șugubețe?!”
  Drept urmare, ai putea trage anume concluzii…chiar foarte deranjante minții și “cunoașterii Lumii” tale/noastre!

  • De scuturi ai auzit vreodata? Radiatia exista si in jurul nostru, chiar este produsa de corpul uman! Ce viteza crezi ca este necesara pentru a scoate o racheta din campul gravitational terestru? Fa un calcul pentru o grosime a centurii Van Allen si vezi cam cat i-ar lua unei rachete sa treaca prin centura respectiva?
   Crezi ca numai NASA exista pe lumea asta? Exista atatea organizatii la nivel mondial, multe tari dezvoltate au proiecte spatiale!
   Cate accidente au suferit cand astronautii se intorceau pe Terra? Cate rachete explodate, cate erori de natura mecanica au fost in cazul atator rachete, sa nu zic de Appollo 13, Columbia, Challenger, etc.
   Nu e cumva intepretabila afirmatia respectiva?!
   Prea multi trolli pe internet la momentul actual care in loc sa caute si sa-si gaseasca singuri raspunsurile instiga la ura si dezbinare!

Adauga un comentariu

Adresa de email introdusa nu va fi publicata.
Comentariile care conțin cuvinte obscene și limbaj violent sau care instigă la ură și discriminare nu vor fi publicate!


*


Termeni si conditii