Noutăți

Ce observații făcea Galilei, în urmă cu 410 ani, despre Lună…

  •  
  •  
  •  

Acum 410 ani, pe 30 noiembrie, Galilei iși nota în jurnal observațiile sale asupra Lunii:

”La patru sau la cinci zile după Luna Nouă, atunci când luna apare ca două coarne strălucitoare, linia de separație între zona luminată și cea întunecată nu are o formă ovală perfectă, așa cum ne-am aștepta să vedem dacă Luna ar avea o formă perfect sferică. Dimpotrivă ea are o formă neregulată, aspră și foarte ondulată [așa cum ai văzut și tu în desenele pe care ți le-am trimis].

Există numeroase excrescențe luminoase care se extind în zona întunecată, în timp ce pete întunecate se extind în zona luminată. Mai mult decât atât, există un număr mare de pete întunecate care sunt complet separate de zona întunecată și care sunt răspândite pe toată suprafața luminată de Soare […].

Am remarcat că aceste mici pete au totdeauna partea mai întunecată orientată către Soare, în timp ce pe partea opusă crează contururi strălucitoare. Ceva similar vedem și pe Pământ la răsăritul Soarelui, atunci când vedem văile care încă nu au fost inundate de lumină, deși munții din jurul lor, pe partea opusă Soarelui, sunt deja aprinși de o splendidă lumină. Și, la fel cum umbrele din văi dispar pe măsură ce Soarele se ridică pe cer, petele de pe Lună își pierd întunecarea pe măsură ce regiunea luminată crește și crește…”

Află mai multe: Știință și Tehnică


Cunoaşte Lumea --> Prima pagină


  •  
  •  
  •  

1 Comment on Ce observații făcea Galilei, în urmă cu 410 ani, despre Lună…

  1. Geocentrism!

Adauga un comentariu

Adresa de email introdusa nu va fi publicata.
Comentariile care conțin cuvinte obscene și limbaj violent sau care instigă la ură și discriminare nu vor fi publicate!


*


Termeni si conditii