Noutăți

Catolicii fac front comun cu ortodocșii, solicitând organizarea referendumului pentru modificarea Constituției în scopul susținerii familiei tradiționale!

Biserica Catolică din România, prin episcopii săi, se alătură eforturilor clericilor și credincioșilor ortodocși îndreptate către susținerea familiei tradiționale, formată din bărbat și femeie, care ar trebui reglementată ca atare în legea fundamentală a țării (Constituția României).

Actualmente, în art. 48 alin.1 din Constituție, se face referire doar la „soți”, noțiune neclară, care poate fi interpretată în favoarea susținătorilor căsătoriilor între persoanele de același sex (familia se întemeiază pe căsătoria liber consimţită între soţi, pe egalitatea acestora şi pe dreptul şi îndatorirea părinţilor de a asigura creşterea, educaţia şi instruirea copiilor”).

În ciuda demersului legal al milioanelor de cetățeni care susțin căsătoria tradițională, guvernanții s-au dovedit foarte ezitanți în organizarea referendumului pentru modificarea Constituției în sensul excluderii posibilității încheierii căsătoriilor homosexuale pe teritoriul României.

a

Episcopii catolici au considerat necesar să susțină, cu fermitate, alături de ortodocși, familia tradițională și referendumul pentru modificarea art. 48. Prin urmare, au redactat o Scrisoare deschisă al cărei text sună astfel, potrivit site-ului ercis.ro (al Episcopiei Romano-Catolice de Iași):

„Noi, episcopii catolici din România, reuniţi în perioada 3-5 mai 2017 la Cluj-Napoca, în sesiunea plenară de primăvară a Conferinţei Episcopilor din România, am luat act de amânarea discuţiilor cu privire la cererea de modificare şi reformulare a articolului 48, alin. 1 din Constituţia României, după cum urmează:

Familia se întemeiază pe căsătoria liber consimţită între un bărbat şi o femeie, pe egalitatea acestora şi pe dreptul şi îndatorirea părinţilor de a asigura creşterea, educaţia şi instruirea copiilor“.

Reafirmăm, împreună cu cele 3 milioane de cetăţeni, care au semnat un demers în această privinţă, că înlocuirea termenului “soţi” din actuala Constituţie cu sintagma “un bărbat şi o femeie” reflectă cu mai mare claritate modul de înţelegere a ceea ce este căsătoria creştină şi familia în România. Doar căsătoria dintre un bărbat şi o femeie, şi numai în acest caz vorbim de căsătorie, poate garanta supravieţuirea unei societăţi şi a culturii sale; aceasta nu poate fi pusă pe picior de egalitate cu alt fel de uniuni pe care echivocul din termenul “soţi” îl poate ascunde.

Constituţia are menirea de a sta la baza unei legislaţii adecvate în domeniul familiei în care să fie tutelate drepturile fiecăruia şi să fie respectată natura lucrurilor în tradiţia creştină; termenii “căsătorie” şi “familie” neputând fi utilizaţi decât pentru a defini realitatea uniunii stabile şi deschise la viaţă dintre un bărbat şi o femeie. Cea mai bună modalitate în care Statul poate tutela drepturile universale ale persoanei umane, demnitatea şi integritatea sa, este de a apăra drepturile familiei.

Familia, al cărei nucleu de bază este legătura dintre un bărbat şi o femeie, nu este o structură impusă persoanei, ci este locul natural în care fiinţa umană vine la existenţă şi în care poate să crească în modul cel mai propice. Familia este locul natural al relaţiei părinţi-copii. Persoana umană primeşte în familie acea protecţie naturală împotriva dificultăţilor de natură fizică, morală, spirituală. Iată de ce familia este marea resursă a societăţii.

Ca instituţie socială naturală, căsătoria dintre un bărbat şi o femeie stă la temelia civilizaţiei în societate. Fără căsătorie nu ar exista stabilitate pentru copii şi, în consecinţă, nu ar exista o comunitate autentic umană. Avantajele căsătoriei naturale sunt incomensurabile în plan economic şi social, moral, cultural şi spiritual, educativ. De fapt, căsătoria creştină are rolul unui sistem de imunitate naţional.

Cu grijă pentru viitor, pentru integritatea şi sănătatea morală a cetăţenilor României pe care o slujim în calitate de membri ai Bisericii şi ai societăţii, reafirmăm necesitatea revizuirii articolului 48, alin. 1, în sensul mai sus precizat. Trimitem această scrisoare deschisă în dorinţa de a apăra şi promova adevărul despre căsătorie şi familie.”

c

Sursa informații și foto 2: www.ercis.ro

Autor: Tomi Tohaneanu


Intră pe pagina principală a site-ului pentru a vedea cele mai noi articole! Clik aici: Acasa

Adauga un comentariu

Adresa de email introdusa nu va fi publicata.
Comentariile care conțin cuvinte obscene și limbaj violent sau care instigă la ură și discriminare nu vor fi publicate!


*


Termeni si conditii