Noutăți

Cataramă din scoică de 6000 de ani vechime descoperită la Tărtăria-Gura Luncii (jud. Alba)

Acest artefact se află în colecția de preistorie a Muzeului Național al Unirii din Alba Iulia și provine din cercetarea arheologică sistematică efectuată în anul 2010 la Tărtăria-Gura Luncii, comuna Săliştea, judeţul Alba. Catarama având o vechime de aproximativ 6000 de ani a fost confecţionată din valva superioară sau stângă a scoicii din specia „Spondylus gaederopus Linnaeus, 1758”. Această scoică, denumită popular „midia spinoasă/sau cu ţepi” a Europei, este o moluscă bivalvă marină ce are ca habitat Marea Mediterană. Artefactele obţinute din scoica Spondylus sp. au jucat un rol important social, simbolic şi ritualic în neolitic.

Cataramele sub formă de V, realizate din valva superioară sau stângă a scoicii, dar şi brăţările, sunt întâlnite în mormintele bărbaţilor şi erau caracteristice acestora, pe când medalioanele de tipul celui descoperit la Tărtăria au fost găsite în mormintele femeilor.

În urma analogiilor cu piese similare putem presupune că această piesă a aparținut unei femeie care era membra unei clase sociale înalte, având – chiar – un rol de conducere al comunităţii preistorice de aici.

pandantiv

Marți, 5 septembrie 2017, ora 11.00, la Muzeul Naţional al Unirii din Alba Iulia a fost vernisat artefactul descris mai sus, ca exponat al lunii septembrie. Evenimentul  a fost organizat de Consiliul Județean Alba, Direcţia Judeţeană pentru Cultură Alba şi Muzeul Național al Unirii din Alba Iulia.

Conf. Univ. Dr. George V Grigore


Intră pe pagina principală a site-ului pentru a vedea cele mai noi articole! Clik aici: Acasa

Adauga un comentariu

Adresa de email introdusa nu va fi publicata.
Comentariile care conțin cuvinte obscene și limbaj violent sau care instigă la ură și discriminare nu vor fi publicate!


*


Termeni si conditii