Noutăți

Castelul Motte-Chandeniers este fermecător, impozant dar… abandonat. Află-i povestea. Video și Galerie Foto

Noi, românii, avem adesea impresia că în Apus absolut toate monumentele istorice sunt valorificate turistic, protejate și întreținute corespunzător de către autorități. Lucrurile nu stau tocmai așa. Din când în când auzi că o frumoasă biserică construită cu veacuri în urmă riscă să fie demolată, deoarece nu mai interesează decât pe câțiva nostalgici și se află în paragină. Sau află că un castel medieval este de ani de zile într-o serioasă stare de degradare. Lucrul acesta ne arată că dezinteresul pentru istorie sau delăsarea nu sunt specifice unei țări sau unui popor. Ne indică faptul că, pretutindeni în Europa și în lume, este nevoie de mai mult spirit de inițiativă și de mai multă grijă pentru conservarea trecutului.

m1

În lume există o mulțime de clădiri minunate, care au o istorie fascinantă, dar care sunt abandonate sau chiar în pericol de prăbușire. Printre acestea se numără și castelul Mothe-Chandeniers din Franța, regiunea Poitou-Charentes. Splendidul castel a fost înconjurat de un șanț de apărare străvechi, care s-a deteriorat, pe parcursul timpului. Edificiul arată ca și când nu ar mai fi fost locuit de secole. Deși este abandonat de doar opt decenii!

m4

Construcția datează din secolul XIII și a fost locuit odinioară de către familia aristocratică Bauçay, ai cărei membri nu răspundeau într-o vreme decât înaintea regelui, pentru faptele lor. În Evul mediu, castelul Motte-Chandeniers a fost ocupat în două rânduri de către englezi. La declanșarea Revoluției Franceze a fost supus devastărilor, dar în secolul XIX un prosper negustor s-a ocupat de restaurarea sa. Cu acel prilej a fost înființată și o podgorie, în zonă. Apoi, sub domnia lui Napoleon al III-lea a intrat în posesia unui baron, care la 1870 l-a modificat într-o manieră ce amintește de edificiile din Valea Loarei.

m5

În 1932, după ce baronul Lejeune Edgar a dotat somptuoasa clădire cu o instalație de încălzire centrală, a izbucnit un incendiu cumplit, în plină iarnă. Capela și anexele castelului au scăpat de acțiunea focului, însă ansamblul principal a suferit daune severe.  O vastă bibliotecă, care adăpostea manuscrise unicat și scrieri străvechi, precum și tapiseriile, goblenurile, mobilierul elegant ori picturile aparținând unor nume mari au fost mistuite de flăcările lacome. Operele ce au constituit rodul muncii zecilor de creatori de geniu au dispărut, atunci, pentru veșnicie.

m2

Mai recent, în 1981, castelul a fost achiziționat de către un profesor de matematică (oare obținuse banii din meditații?!), care spera să-l poată restaura treptat și să-i valorifice potențialul. Însă după 32 de ani, profesorul avea să declare presei că, în ciuda eforturilor pe care le-a depus ani de zile spre a renova clădirea, acțiunile sale au fost sabotate sistematic. Totuși, a refuzat să precizeze în ce mod a fost împiedicat să redea acestui minunat edificiu chipul de odinioară, din vremurile sale de glorie.

m6

Ciudat. Până și un castel minunat precum Motte-Chandeniers poate avea… vrăjmași. Acum se întocmesc proiecte și se strâng fonduri pentru restaurarea castelului. Omul poate sfinți locul, dacă-și dorește cu adevărat!

Autor: Tomi Tohaneanu

Surse informații: www.thevintagenews.com

Foto: www.thevintagenews.com, www.wimp.com


Intră pe pagina principală a site-ului pentru a vedea cele mai noi articole! Clik aici: Acasa

Adauga un comentariu

Adresa de email introdusa nu va fi publicata.
Comentariile care conțin cuvinte obscene și limbaj violent sau care instigă la ură și discriminare nu vor fi publicate!


*


Termeni si conditii