Noutăți

Castelul de bumbac din Turcia

  •  
  •  
  •  

Pamukkale, care înseamnă „castel de bumbac” în turcă, este un sit natural din provincia Denizli din sud-vestul Turciei.

Zona este renumită pentru un mineral carbonat lăsat de curgerea apei de izvor termal. Este situat în regiunea Mării Egee Interioare a Turciei, în valea râului Menderes, care are o climă temperată în cea mai mare parte a anului.

Orașul grec antic Hierapolis a fost construit pe partea de sus a formațiunii de travertin, care are în total aproximativ 2.700 de metri lungime, 600 m lățime și 160 m înălțime.

Poate fi văzut de pe dealurile de pe partea opusă a văii în orașul Denizli, la 20 km distanță.

Cunoscută sub numele de Pamukkale (Castelul de bumbac) sau anticul Hierapolis (Orașul Sfânt), această zonă atrage vizitatori la izvoarele sale termale încă din timpul antichității clasice.

Numele turcesc se referă la suprafața calcarului strălucitor, alb ca zăpada, modelat de-a lungul mileniilor de izvoare bogate în calcit.

Picurând încet pe versantul muntelui, apele bogate în minerale se adună în cascadă pe terasele minerale, în bazinele de dedesubt.

Legenda spune că formațiunile sunt din bumbac solidificat (cultura principală a zonei) pe care uriașii l-au lăsat să se usuce.

La jumătatea secolului al XX-lea, au fost construite hoteluri peste ruinele din Hierapolis, provocând daune considerabile.

A fost construit un drum de apropiere de la vale peste terase, iar motocicletele au fost lăsate să urce și să coboare pantele.

Când zona a fost declarată Patrimoniu Mondial UNESCO, hotelurile au fost demolate, iar drumul a fost îndepărtat și înlocuit cu bazine artificiale.

Există ruine romane bine conservate și un muzeu la fața locului. O potecă mică urcă pe fața muntelui pentru a fi folosită de vizitatori, dar terasele de travertin sunt toate interzise, ​​suferind daune, eroziune și poluare a apei din cauza turismului.

Foto domeniu public


Cunoaşte Lumea --> Prima pagină


  •  
  •  
  •  

Adauga un comentariu

Adresa de email introdusa nu va fi publicata.
Comentariile care conțin cuvinte obscene și limbaj violent sau care instigă la ură și discriminare nu vor fi publicate!


*


Termeni si conditii