Noutăți

Carlo Troya: “Geții lui Zamolxe au fost strămoșii goților lui Teodoric”

Una dintre marile controverse născute de izvoarele istorice este cea a posibilei înrudiri dintre geți și goți, nu mai puțin de 50 de autori antici, medievali și moderni dând ca sigură o aceeași identitate.

Desigur, viziunea oficială respinge această idee, catalogând-o ca fiind ridicolă, invocând diversele diferențe culturale dintre geți și goți, ca și faptul că izvoarele secolului II și III îi menționează adeseori pe goți ca aliați ai carpilor, costobocilor și dacilor liberi…, prin urmare, cu o identitate diferită.

Această respingere a înrudirii geților și goților este făcută, în cele mai multe cazuri, chiar cu ignorarea mărturiilor autorilor care le-au fost contemporani, în secolele II,III sau mai târziu.

Dacă vom face, însă, un demers logic și o analogie simplă, la îndemână, vom vedea că înrudirea dintre geți și goți este cât se poate de posibilă. În acest demers, ar trebui să facem o călătorie în timp, în vremea când, conform lui Herodot, Tracii erau cei mai numeroși după inzi (indieni) și ocupau spații vaste din Europa.

Ei bine, dacă acum 3.000 de ani, zona ocupată de neamurile tracice înrudite avea axe de multe mii de kilometri, putem presupune că un neam tracic care locuia mai spre nordul continentului dezvolta, în timp, specificități culturale diferite de un alt neam tracic care trăia la gurile Dunării, de exemplu și că, o reîntâlnire a lor, după 1.300 de ani, făcea evidente aceste diferențe culturale.

Chiar și astăzi, dacă punem cultura maramureșenilor (port, cânt, manifestări artistice – vezi celebrele porți maramureșene) alături de cultura oltenilor, cineva neavizat ar putea spune că sunt reprezentări create de două popoare diferite, deși noi știm că și maramureșenii și oltenii sunt români!

În aceeași logică, putem face o comparație cu aromânii din Macedonia și Grecia. Deși știm că suntem același popor, vom constata destule diferențe legate de port, manifestări artistice, nume proprii. Cât se poate de firești dacă evoluezi separat, în interacțiune și cu alte neramuri…

Prin urmare, mergând pe aceeași logică, nu este o exagerare să presupunem că un fenomen similar ar fi putut avea loc și în antichitate, mai ales că atunci se putea comunica mult mai greu la distanțe de mii de kilometri. Mai exact, goții să își fi dezvoltat specificități culturale diferite față de geți, dar asta să nu îi facă un popor diferit.

În acest sens, marele istoric și om politic italian Carlo Troya (1784-1858) publică în secolul XIX lucrarea Fasti Getici o Gotici (Istorie getică sau gotică) în care își propune următoarele, după cum ne spune chiar el (pagina 13 în ediția din limba română – editată de Fundația Gândirea):

“1.De-a arăta că geții lui Zamolxe și ai lui Decebal au fost strămoșii goților lui Teodoric din neamul Amalilor;
2.De-a pune în lumină că acel neam getic sau gotic a fost diferit de cel germanic, deși, de-a lungul timpului, încorporase mai multe triburi germane, mai ales tribul vandalilor și cel al borgognonilor.”

În demersul său, Carlo Troya mai spune: “Niciun popor din cele pe care grecii le numeau barbare nu are o istorie mai veche și mai certă ca a geților sau goților.”

Cu toate acestea, chiar aici, pe pământurile pe care Zalmoxis și apoi Deceneu au generat reforme spirituale unice, aici unde Dromihete, Burebista și Decebal au scris o parte din istoria Europei, chiar aici, așadar, se duce cea mai perversă luptă de îngropare a istoriei geto-dacilor, de ștergere a identității acestui popor!

Prin urmare, războiul împotriva culturii geto-dacilor nu s-a încheiat! Asta înseamnă că îl putem câștiga! 😉

Daniel Roxin


Intră pe pagina principală a site-ului pentru a vedea cele mai noi articole! Clik aici: Acasa

4 Comments on Carlo Troya: “Geții lui Zamolxe au fost strămoșii goților lui Teodoric”

  1. Nu stiu exact dar s-ar putea sa fie massagetii (pamintenii mari) sau o ramura a lor care ulterior s-au denumit goti(zei).De fapt a si fost principalul aliat al lui Flavius Aetius in Batalia Natiunilor si multe voci spun ca ar fi avut aceeasi obirsie.Ori acum cam stim cite ceva despre generalul roman.Se mai vehiculeaza ideea ca ,,Ardean(ardeni) si Ardeal” ar insemna acelasi lucru;,,colina impadurita”(ar-ra) cu psibilitatea existentei a doua mari ramuri a acelorasi oameni vechi;Arienii sau padurenii si ramanii sau cimpenii.Ma rog,poate nu este asa.

  2. arienii care se inchinau lui ares zeul razboiului poate au stapanit Europa incepand de acum 4000 de ani in epoca berbecului(exact inainte de epoca pestilor-crestina) nu sunt aceeiasi cu ramanii(poate romanii lui Enea) care se inchinau lui Rama( ajuns si in India) sau lui Ram (berbec) in probabil aceeeasi epoca?

  3. da!voiam sa spun armani-ramani.doua ramuri atit de diferite nascute din conditiile in care traiau si totusi atit de unite!vechile simboluri yin-yan (unirea contrariilor) au fost descoperite in foarte multe locuri cu diferite vechimi.(ar-ra,cuvintul ,daca esti foarte atent).chiar si razboaiele locale puteau reprezenta o forma normala de interactiune la vrema respectiva intr-n fel sau altul tot se incheia pacea.vezi la greci,, astazi ne batem de la 16 la 18 apoi numaram mortii.cine are mai putini o cistigat astazi!sau:luati-va fratilor cite o bere si sedeti blind,doar uitati-va…azi se bat doar ai’mari”.sau doi soldati ,,mai contemporani”;astazi ne batem , dar maine se va incheia pacea si ne vom aseza la masa cu vechii dusmani de moarte ,care desigur vor fi cei mai buni prieteni…si vom hotari impreuna ce alt fund o sa mai tabacim….revenind la Tedoric si Flavius se pare ca legaturile dintre ei au fost mai puternice decit cele dintre doi aliati,pina cind io pus naiba sa iubeasca aceeasi femeie(se putea sa lipseasca martie din post?!!!).oricum Teodoric a inteles necesitatea aliantei impotriva hunilor.dupa moarte lor ,Teodoric sagetat apoi strivit de cai ,Flavius asasinat de Valentinian,Roma nu a mai avut un astfel de general iar Torismund nu impartasea se pare ideile tatalui sau…si la revedere,Shakespeare!da poate fi ceva…

  4. “Prin urmare, războiul împotriva culturii geto-dacilor nu s-a încheiat! Asta înseamnă că îl putem câștiga! 😉 ”

    Da’ chiar ca! He-he!

    Buna!
    Foarte buna!

Adauga un comentariu

Adresa de email introdusa nu va fi publicata.
Comentariile care conțin cuvinte obscene și limbaj violent sau care instigă la ură și discriminare nu vor fi publicate!


*


Termeni si conditii