Noutăți

Care este cea mai mare planetă cunoscută? Dar cea mai veche? Informații inedite din astronomie…

Recent, s-a descoperit, după cum anunțam, cea mai fierbinte planetă, dintre cele cunoscute până acum. Pe măsură ce sporesc cunoștințele noastre despre Univers, avem la dispoziție tot mai multe informații pentru a face comparații legate de condițiile existente pe unele planete sau de diferitele caracteristici ale acestora.

După cum s-a arătat de curând, KELT-9b este cea mai fierbinte planetă, a cărei suprafață ajunge la 4300 de grade Celsius. KELT-9 (numită și HD 195689), steaua în jurul căreia orbitează KELT-9b, este de două ori și jumătate mai mare decât Soarele și are o temperatură a stratului superior de aproape 10.000 de grade Celsius.

a

Temperatura unei planete depinde, în primul rând, de apropierea față de steaua sa. În sistemul nostru solar, Mercur este planeta cea mai apropiată de Soare (a cărui zonă superioară are o temperatură de 5500 grade Celsius). Ziua, suprafața lui Mercur ajunge la 430 de grade Celsius.

Dintre planetele sistemului nostru solar, Venus prezintă cele mai extreme condiții meteo. Norii din atmosfera lui Venus sunt formați din acid sulfuric. Pe Venus, planetă al cărei nume e inspirat de către zeița romană a iubirii și frumuseții, se manifestă fenomene meteo extreme, față de care furtunile de pe Terra par… apă de ploaie. De exemplu, în uraganele de pe Venus vântul atinge viteze de 360 km/h. Pe suprafața lui Venus temperaturile pot depăși 460 de grade Celsius. Atmosfera lui Venus este de 100 de ori mai densă decât cea a planetei noastre, fiind constituită în proporție de 95% din dioxid de carbon.

Cea mai rece planetă are un nume cam complicat: se numește OGLE-2005-BLG-390Lb; steaua sa are o masă redusă și este o pitică roșie. OGLE-2005-BLG-390Lb, cea mai rece planetă, are temperaturi cu numai 50 de grade mai mari decât zero absolut, adică temperaturi de minus 223 grade Celsius.  Are o masă de 5,5 ori mai mare decât Terra.

c

Cea mai mare planetă se numește DENIS-P J082303.1-491201 b. Este de 28,5 ori mai mare decât Jupiter, fiind cea mai masivă exoplanetă cunoscută. În schimb, cea mai mică planetă se numește Kepler-37b. Are o suprafață stâncoasă, este mai aproape de steaua sa decât Mercur față de Soare și este ceva mai mare decât satelitul natural al Pământului.

b

La cele 12,7 miliarde de ani ale sale, PSR B1620-26 b este cea mai vârstnică dintre planetele cunoscute. Reprezintă un gigant gazos ce are o masă de două ori și jumătate mai mare decât Jupiter. Se consideră că Universul ar avea 13,8 miliarde de ani, așadar PSR B1620-26 b este cu doar 1,1 miliarde de ani mai „tânără” decât Universul. PSR B1620-26 b gravitează în jurul a două stele, una fiind o stea neutronică iar cealaltă o pitică albă.

Sistemul solar V830 Tauri are o vârstă de doar 2.000.000 de ani. Interesant este că steaua centrală are aceeași masă cu Soarele, dar o rază de două ori mai mare (ceea ce înseamnă că, o vreme, steaua se va mai contracta). În sistemul V830 Tauri se află un gigant gazos care are ¾ din masa lui Jupiter dar, fiind o planetă foarte tânără, este… încă în creștere.

d

e

Sursa: www.dailymail.co.uk

Autor: Tomi Tohaneanu


Intră pe pagina principală a site-ului pentru a vedea cele mai noi articole! Clik aici: Acasa

Adauga un comentariu

Adresa de email introdusa nu va fi publicata.
Comentariile care conțin cuvinte obscene și limbaj violent sau care instigă la ură și discriminare nu vor fi publicate!


*


Termeni si conditii