Noutăți

Călătoria în timp este una cât se poate de realizabilă, cel puțin din punct de vedere matematic…

Omul a fost fascinant din totdeauna de posibilitatea de a călători în timp și de a-și schimba viitorul sau pentru a repara greșelile făcute. O echipă de fizicieni internaționali au găsit un model matematic pentru crearea unei „mașini” care ne-ar putea permite acest salt în timp. De fapt mașinăria este o cutie care ne-ar putea teleporta oriunde în timp și spațiu. Potrivit acestora tot ce ar trebui să facem este să ne folosim de curbura spațiu-timp din Univers pentru a îndoi bucla temporală.

Oamenii se gândesc la călătoriile în timp ca fiind o ficțiune. Și avem tendința să credem că nu este posibil și că nu o putem realiza. Matematic o astfel de călătorie este posibilă”, a declarat fizicianul și teoreticianul Ben Tippett, de la Universitatea British Columbia din Canada.

2419821984-time

Acesta, împreună cu David Tsang, un astrofizician de la Universitatea din Maryland, au folosit teoria relativității generale a lui Einstein pentru a veni cu un model matematic a ceea ce numesc un domeniu retrograd traversabil în spațiu-timp, denumit pe scurt TARDIS. Cercetătorii susţin că o buclă a spaţiului-timp ar putea dovedi curbura orbitelor tuturor planetelor. Dacă spaţiul-timp nu ar fi curbat, planetele şi stele s-ar mişca într-o direcţie liniară, afirmă cercetătorul. Cu alte cuvinte, în apropierea unei stele masive, geometria spaţiului-timp devine curbată, provocând schimbarea traiectoriei planetelor apropiate de stea care urmează astfel o direcţie curbată.

Pentru a valorifica această proprietate teoretică, fizicienii propun crearea unui fel de “bule” de geometrie spațio-temporală, care ar transporta tot ce este în interior prin spațiu și timp. În timp ce Tippett și Tsang susțin că cercetarea lor este una solidă, iar calculele matematice nu se înșeală, singura problemă, sau cea mai mare problemă o reprezintă faptul că acum nu deținem nici cel mai mic indiciu cu privire la modul și materialele din care ar trebui să construim această „bulă”… Pentru acest lucru cu siguranță am avea nevoie de o călătorie în viitor.

sursa: sciencealert.com

traducere și adaptare: Radu Ungureanu


Intră pe pagina principală a site-ului pentru a vedea cele mai noi articole! Clik aici: Acasa

1 Comment on Călătoria în timp este una cât se poate de realizabilă, cel puțin din punct de vedere matematic…

  1. Einstein a pus clar:,,nu se intimpla in cazul luminii!”Ar fi ceva ,dar iti trebuie o adresa,exemplu, frecventa Schumann.Nu poti sa te intorci acolo unde nu existi!Ceea ce se intimpla in ,,zona noastra”se invirte in jurul cifrei 48 relatia dintre lumina,intunecat si sablon.Plaseaza-le intr-o bula,separate!As fi curios daca vor gasi macar vreo forma de viata pe alte planete…de care sa fim constienti.

Adauga un comentariu

Adresa de email introdusa nu va fi publicata.
Comentariile care conțin cuvinte obscene și limbaj violent sau care instigă la ură și discriminare nu vor fi publicate!


*


Termeni si conditii