Noutăți

Brațul din bronz descoperit în locul în care a fost găsit mecanismul Antikythera. Potrivit investigațiilor, există tone de obiecte metalice pe fundul mării Egee, în dreptul insulei Antikythera

Descoperirea mecanismului Antikythera, despre care se crede ca ar fi fost o mașină de calcul antică concepută pentru a prezice diferite poziții astronomice, tocmai a luat o întorsătură fascinantă. O echipă de scufundări a scanat fundul mării în locul epavei și a descoperit că există câteva tone de “metal” îngropat sub și în jurul locului naufragiului. Acestă mașină antică de calcul a fost recuperată în aniul 1901 dintr-o epavă de lângă insula Antikythera. Importanța și complexitatea mecanismului au fost înțelese abia câteva decenii mai târziu. Perioada de construcție a mecanismului este în prezent estimată a fi între 150 și 100 î.Hr…

antikhytera

Scafandrii greci au descoperit un braț din bronz aparținând unei statui grecești lângă naufragiu. Mai apoi, o examinare strictă a câmpului din jur cu detectoarele de metale a arătat că există o masă imensă de metale îngropate sub pietre. Natura acestei mase nu a fost încă determinată, dar se speculează că acestea sunt statui și alte obiecte. Nu este pentru prima dată când au apărut fragmente de statui de bronz în zonă, iar arheologii cred că există cel puțin șapte statui mari îngropate pe fundul mării, foarte aproape de insula Antikythera din Marea Egee.

Deși principala ipoteză este că fragmentele metalice îngropate sunt cel mai probabil rămășițele statuilor, oamenii de știință nu exclud găsirea de noi bucăți ale incredibilului mecanism Antikythera sau chiar descoperirea unor noi relicve similare, mai ales că la începutul acestui an, tot aici s-a descoperit un disc de bronz cu imaginea unui taur, despre care se crede că avea rol decorativ și nu făcea parte din celenbrul mecanism antic.

Disc-Antikythera

Motivul pentru care aceste obiecte nu au apărut mai devreme este că au fost îngropate sub o avalanșă de pietre de mari dimensiuni care au distrus și epava vasului în care se găsea mecanismul. Cel mai probabil avalanșa a avut loc în urma unui cutremur subacvatic din trecut.

Exploratorii folosesc sarcini explozive mici, cum ar fi cele folosite în salvarea submarinelor, pentru a sparge rocile și a examina terenul de sub acestea. Totuși, chiar dacă zona va fi complet explorată iar statuile despre care se crede că există în zonă scoase la suprafață, rămâne o întrebare. De ce transportau aceste obiecte masive din bronz și mecanismul Antikythera vechii greci la bordul unui vas? Unde vroiau să le ducă, și de ce?

Antikythera-bronze-arm

sursa: http://www.culture.gr/el/Information/SitePages/view.aspx?nID=2040#

sursa: http://antikythera.whoi.edu/

Traducerea și adaptarea: Radu Ungureanu


Intră pe pagina principală a site-ului pentru a vedea cele mai noi articole! Clik aici: Acasa

Adauga un comentariu

Adresa de email introdusa nu va fi publicata.
Comentariile care conțin cuvinte obscene și limbaj violent sau care instigă la ură și discriminare nu vor fi publicate!


*


Termeni si conditii