Noutăți

Bocca della Verità este cel mai vechi „detector de minciuni” din lume. O operă de artă înconjurată de mister!

Cu multă vreme înainte de a fi inventat primul detector de minciuni, italienii care obișnuiau să spună neadevăruri se temeau de… Bocca della Verità („Gura Adevărului”),  o sculptură străveche despre care se spunea că mușcă mâinile mincinoșilor. Sculptura cântărește 1,3 tone și poate fi vizitată la Roma, aflându-se pe zidul porticului bisericii Santa Maria in Cosmedin. Deși este cunoscută în întreaga lume, despre această sculptură antică nu se cunosc numeroase lucruri esențiale, cum ar fi autorul, anul realizării, scopul inițial, personajul mitologic înfățișat.

d

Opera a fost făcută cunoscută în întreaga lume, având o mare faimă turistică, vizitatorii fiind atrași de poveștile țesute în jurul său. A apărut și în numeroase producții cinematografice (cum ar fi „Vacanță la Roma”). Bocca della Verità este disc de piatră ce înfățișează un chip omenesc având ochi negri, pătrunzători și o gură suficient de mare ca să încapă orice mână.

f

Se discută, încă, asupra scopului original al sculpturii. Unii spun că ar fi reprezentat un ornament al unei fântâni sau chiar un capac al unui puț. Chipul rotund și din cale afară de sever reprezintă, se spune, o zeitate străveche, dar încă există polemici asupra identității acesteia. Variantele luate în calcul sunt Faunus – zeu al pădurii, Oceanus – zeu al mărilor sau un zeu al râului Tibru. Opinia care predomină este, însă, că sculptura, veche de circa două milenii, reprezintă chipul zeului Oceanus.

c

Se poartă discuții aprinse asupra originii și semnificației operei sculptate în piatră, dar toată lumea este de acord asupra unui aspect: Bocca della Verità a servit multă vreme ca de detector de minciuni, având reputația de a-i pedepsi pe aceia care grăiesc neadevăruri. Această credință își are originile în Evul mediu, când Bocca della Verità a servit, după cum se povestește, și în procesele civile ori penale, ca mijloc de identificare a vinovaților ori a celor ce depuneau mărturii mincinoase. Anticul „detector” a mai fost întrebuințat și în verificarea fidelității soților și soțiilor, de către partenerii lor de viață.

Astăzi Bocca della Verità nu mai servește drept detector de minciuni, dar e atât de vizitat încât ai putea crede că reprezintă un… izvor al adevărului!

g

b

e

Autor: Tomi Tohaneanu

Sursa: www.atlasobscura.com, wikipedia.org


Intră pe pagina principală a site-ului pentru a vedea cele mai noi articole! Clik aici: Acasa

Adauga un comentariu

Adresa de email introdusa nu va fi publicata.
Comentariile care conțin cuvinte obscene și limbaj violent sau care instigă la ură și discriminare nu vor fi publicate!


*


Termeni si conditii