Noutăți

Biserica de sub pământ – lăcașul de cult construit în inima orașului Helsinki. Ce interior interesant are! Galerie foto

În cartierul Töölö din Helsinki, Finlanda, în mijlocul unui complex rezidențial de lux se află, în adevăratul sens al cuvântului, o biserică subterană. Biserica Temppeliaukion a fost proiectată de către arhitecții Timo și Tuomo Suomalainen, fiind inaugurată în anul 1969, după doar trei ani de muncă. Lăcașul de cult luteran este astăzi unul dintre cele mai vizitate obiective turistice din Helsinki. Structura este foarte puțin vizibilă de la nivelul străzii, doar cupola din cupru ar putea atrage atenția unui vizitator. Un perete din stâncă înconjoară întreaga structură care, datorită poziționării, beneficiază de lumină naturală pe tot parcursul unei zile.

biserica2 biserica4 biserica3

Acustica din interior este una deosebită, biserica fiind folosită de foarte multe ori ca și sală de concerte de muzică simfonică. Peretele din spatele altarului este în întregime un bloc de piatră masiv, neretușat. Sunt amplasate circa 1000 de scaune în interior, însă în biserică încap și 6.000 de persoane în picioare. Un aspect neobișnuit este faptul că biserica nu are clopotniță. Aceasta este înlocuită cu ajutorul unor boxe care difuzează sunetele unor clopote înregistrate.

biserica1 biserica5 biserica6

sursa: amusingplanet.com

traducere și adaptare: Radu Ungureanu


Intră pe pagina principală a site-ului pentru a vedea cele mai noi articole! Clik aici: Acasa

4 Comments on Biserica de sub pământ – lăcașul de cult construit în inima orașului Helsinki. Ce interior interesant are! Galerie foto

 1. Interesant. Dar si mai interesant ar fi de stiut si ce se predica de la amvon in biserica aia. Poate si acolo pastoreste vreo doamna preoteasa lesbiana, atee(nu e o greseala) si cu vederi moderne multiculturaliste, asa cum se obisnuieste in multpreadezvoltatele tari scandinave.

 2. Oriunde vrei si simti te poti ruga.
  Dar in ziua de azi avem extrem de multe biserici,dar parca mai putini enoriasi in ele.
  Conteaza sa ne rugam ,cu toate ca e deosebit de bine cand te rogi impreuna cu ceilalti parca simti ca ruga ta a fost ascultata.
  Astfel de sentiment il simti uneori si cand te rogi singur dar locasurile de cult te fac sa-ti gasesti linistea mult mai repede si parca te intareste si cand iesi de la biserica ,de fapt vezi lumea exact asa cum e ea,saraca,rea,murdara,gri.
  La fel cum e timpul pe care il traim.

 3. cetățeanul tulburat // 26 octombrie 2016 at 23:31 // Răspunde

  încă puțin și o să avem biserică și pe lună, aia de pe Marte e în proiectare…Mă mir cum de n-au lansat una în spațiu până acum, să colinde galaxiile și să găsească toți dumnezeii cultelor de pe această planetă!!!

 4. Si a zis Dumnezeu: sa fie lumina. Si a vazut ca lumina este buna, si s-a gandit: sa punem instalatii electrice in biserica!

Adauga un comentariu

Adresa de email introdusa nu va fi publicata.
Comentariile care conțin cuvinte obscene și limbaj violent sau care instigă la ură și discriminare nu vor fi publicate!


*


Termeni si conditii