Noutăți

Bătălia pentru IT-iștii români. „Silicon Valley de România“

 •  
 •  
 •  

România este recunoscută pentru specialiştii săi din domeniul IT, însă acum începe să îşi dezvolte o adevărată cultură antreprenorială, având peste 300 de startup-uri în domeniu, scrie site-ul american TechCrunch, deţinut de către AOL, citat de Adevarul.ro

TechCrunch scrie că România are peste 95.000 de specialişti IT, din care peste jumătate sunt softişti, iar 90% ştiu engleză, ţara noastră fiind în top 10 la nivel mondial. Asociaţia Română pentru Software şi Servicii IT se aşteaptă, însă, ca numărul acestora să se tripleze până în 2020.

De asememea, România are cei mai mulţi câştigători de medalii la olimpiadele de matematică şi informatică în raport cu orice altă ţară din Europa şi se află pe locul 3 la nivel mondial, după Rusia şi China.

Concomitent, economia României este în creştere, fiind una dintre performerele planetei dacă analizăm datele pe ultimii 20 de ani, potrivit sursei citate, care citează date ale Băncii Mondiale.

La Cluj, cererea de IT-işti e mai mare decât oferta, iar site-ul growthbusiness.co.uk se întreabă dacă nu cumva Clujul este Silicon Valley-ul Europei. Cluj Innovation City este un proiect major care aduce împreună atât autorităţile, cât şi universităţile şi comunitatea de afaceri pentru a dezvolta sectorul IT.

Citește mai mult aici: Adevărul.ro

Nota noastră: Tocmai de aceea, marile companii din domeniul IT cumpără firme românești sau își deschid reprezentanțe în România, luptându-se să-i atragă pe specialiștii români în echipele lor. Se discută chiar despre realizarea la Cluj Napoca a unui complex uriaș IT, un concurent al celui din Silicon Valley.

Ceea ce este cert este faptul că mințile românești obțin rezultate remarcabile la nivel mondial. Vom reuși însă să le folosim în interesul țării noastre? La Cluj se pun bazele unui astfel de proiect. Să sperăm că va reuși și se va transforma în al doilea mare pol al minților strălucite din domeniu; unul care, însă, să lucreze pentru România.

 


Cunoaşte Lumea --> Prima pagină


 •  
 •  
 •  

6 Comments on Bătălia pentru IT-iștii români. „Silicon Valley de România“

 1. cetățeanul tulburat // 11 aprilie 2016 at 8:37 // Răspunde

  Bună treaba asta, dacă suntem locul trei mondial!!!
  Oare nu se poate face ceva să curgă lapte și miere peste tot în țară, iar ăștia care conduc planeta să rămână cu dejtu-n gură, adică ce dacă vin la noi, pur și simplu nu îi băgăm în seamă…și ce dacă îi atrage p-ai noștri cu salarii grase, că banii lor au fost inventați să controleze masele să vândă și să cumpere pe oricine… dar cum ar fi dacă inventăm noi o platformă pentru toată țara, cu care se ne plătim noi intre noi cu o formă monetară virtuală și tot poporul să trăiască de la decent în sus!
  Să moară elita de ciudă! 😉

 2. cetățeanul tulburat // 11 aprilie 2016 at 8:55 // Răspunde

  Am uitat să adaug, că noi ar trebui să fim jupânii în țara noastră, să nu mai folosim englezisme pentru nume de companii IT…iar cei ce vin aici cu gândul să exploateze și să profite, să învețe limba română mai întâi…Pentru că limba noastră-i o comoară, în adâncuri înfundată, un șirag de piatră rară, pe moșie revărsată…

 3. Sa se unească acești minunați aitisti, pentru a crea ceva măreț pentru România.

 4. foarte promitator, si in plus iti reda mindria ca esti romin, eu cred ca sae vrea ca la Cluj sa fie al doilea pol IT, pt ca alfel ar fi fost dejia blocate si stinse ideile acestea. Dumnezeu sa vegheze asupra Romaniei!

 5. Ne imbatam cu apa rece…Ati uitat de India si orase construite special pentru IT si oricum avem cel mai mic salariu din UE alaturi de Bulgari si un IT ist cistiga cu mult mai putin decit in Germania Franta etc si ce facem cu cei ce nu lucreaza in IT ii trimitem afara?

 6. Foarte buna vestea despre Silicon Valley la Cluj.
  Cred la fel ca un ‘Silicon Valley’ la Bucuresti ar fi cel putin la fel de ‘recomandabil’ si ar face cel putin la fel sens.
  Oferta de IT’isti bine calificati e mult mai mare in Bucuresti, 100% din ei vorbesc fluent engleza, pentru ei engleza este deja ‘1st work language’, majoritatea mai cunosc franceza sau germana ca a 2-a limba. In plus au o foarte buna ‘culturala generala’ si o foarte solida baza matematica. Locuiesc si lucrez (intr-un domeniu foarte apropriat de IT) in afara tarii, intr-o tara cu foarte buna imagine pentru companii IT, si cred pot face o comparatie

Adauga un comentariu

Adresa de email introdusa nu va fi publicata.
Comentariile care conțin cuvinte obscene și limbaj violent sau care instigă la ură și discriminare nu vor fi publicate!


*


Termeni si conditii