Noutăți

Bărbații care consumă SOIA din abundență ar putea avea dificultăți în a procrea. Soia ar putea provoca infertilitate masculină!

În 50% dintre cazurile în care un cuplu nu poate avea copii, „problema” se află în organismul bărbatului. Mulți dintre bărbații  care au renunțat să mai consume produse de origine animală, devenind vegetarieni absoluți sau vegani, obișnuiesc să își sporească consumul de produse din soia, cum ar fi tofu, în ideea că astfel își vor asigura necesarul de proteine și aminoacizi esențiali (dat fiind că soia are un conținut proteic mai bogat chiar și decât carnea).

Însă bărbații care consumă o mulțime de preparate din soia riscă să își reducă șansele de a deveni tați, după cum reiese dintr-un material recent publicat de către DailyMail. Specialiștii au constatat că substanțele naturale existente în soia pot reduce calitatea spermei.

Oamenii de știință spanioli, cei care au realizat studiul, cred că efectele nefavorabile pe care consumul de soia le exercită asupra calității spermei este determinat de către fitoestrogeni. Fitoestrogenii sunt substanțe prezente în soia, dar și în alte alimente vegetale, care, ajunși în organism, mimează efectele hormonilor feminini  (estrogenii). Se pare, după cum au constatat cercetătorii, că fitoestrogenii pot duce la reducerea vitezei de deplasare a spermatozoizilor. Mai mult, ar putea crește și numărul sprematozoizilor cu anomalii cromozomiale. Ambele aspecte pot îngreuna concepția.

2

Echipa de specialiști a urmărit, inițial, să măsoare impactul unor substanțe ce perturbă activitatea sistemului endocrin, cum ar fi bisfenolul A (o substanță chimică prezentă în recipientele de plastic). Dar când au analizat rezultatele, incusiv datele privind dietele pe care voluntarii le-au avut vreme de doi ani, au constatat cu surprindere că efectul negativ al consumului de soia asupra fertilității era și mai evident.

Autor al studiului este dr. Francisco Dominguez, de la Universitatea Valencia. Dat fiind că la studiu au participat doar 25 de voluntari, ar trebui realizate cercetări mai ample, pentru a afla dacă, într-adevăr, consumul de soia poate reduce șansele bărbaților de a procrea. Deocamdată, cei care obișnuiesc să consume soia în fiecare zi ar trebui să fie mai prudenți, să țină seama și de riscul ca, prin aceasta, fertilitatea lor să aibă de suferit.

Consumul de soia nu este o necesitate, nici măcar pentru vegani. Există o multitudine de alimente vegetale bogate în aminoacizi, cum ar fi nucile sau alunele. Mulți dintre vegani nu consumă soia aproape niciodată. În Orientul Extrem se consumă cantități considerabile de soia, dar sub formă fermentată, proces prin care sunt anihilate o serie de substanțe neprielnice organismului, prezente în mod natural în boabele de soia. Actualmente, soia este percepută ca o alternativă vegetală la carne. În ultima vreme, în vestul Europei a scăzut cererea de lapte de vacă, crescând în schimb cererea de lapte de soia sau de migdale.

x

Autor: Tomi Tohăneanu

Sursa: www.dailymail.co.uk

Imagini: www.cbsnews.com, mercola.com


Intră pe pagina principală a site-ului pentru a vedea cele mai noi articole! Clik aici: Acasa

Adauga un comentariu

Adresa de email introdusa nu va fi publicata.
Comentariile care conțin cuvinte obscene și limbaj violent sau care instigă la ură și discriminare nu vor fi publicate!


*


Termeni si conditii