Noutăți

Avram Iancu – românul care a străbătut întreaga Dunăre înotând. A parcurs peste 2800 de kilometri, fără costum de protecție!

Avram Iancu este un nume mare, predestinat, parcă, pentru fapte memorabile. Avram Iancu este un conațional de-al nostru ce lucrează în municipiul Petroșani, ca bibliotecar. La începutul acestei veri, acest om cu voință de fier s-a hotărât, inspirat de către un roman al lui Jules Verne, să parcurgă Dunărea, de la un capăt la altul, bizuindu-se doar pe vigoarea propriului corp și lipsindu-se de înlesnirile oferite de către un echipament modern de înotător. A avut deplină încredere în capacitatea sa de a rezista efortului titanic și temperaturii oscilante a apei Dunării. Și iată că a reușit. A străbătut distanța de 2860 de kilometri, înotând zi de zi, din Germania și până în România!

Formidabila acțiune a început în luna iunie, la izvoarele Dunării, iar în data de 16.09.2017, la capătul a 89 de zile istovitoare, de luptă cu valurile, Avram Iancu a ajuns la destinație, în orașul Sulina, până în zona de vărsare a bătrânului fluviu în Marea Neagră. Este primul om din lume care a înotat, pe toată lungimea mărețului fluviu, fiind echipat într-un stil minimalist, doar cu strictul necesar – un slip și o cască de înot, plus ochelari speciali.

Danubemap

b

a

Ceilalți doi înotători de anduranță care au reușit, în trecut, să parcurgă întregul curs al Dunării – un sloven și o canadiană, au fost echipați cu costume de neopren, deci, n-au avut de luptat și cu frigul, precum conaționalul nostru. Românul, însă, a avut ambiția de a înota fără a utiliza un asemenea costum de protecție, care i-ar fi oferit un nivel de confort net superior, ajutându-l să se concentreze doar asupra efortului și eliminând amenințarea hipotermiei.

Avram Iancu a avut de îndurat, cel mai mult, din cauza apei reci, pe teritoriul german și austriac. Ultima porțiune a extraordinarei curse de 2860 de kilometri a fost parcursă ieri, de către românul în vârstă de 41 de ani, și a măsurat nu mai puțin de 25 de kilometri. De numele conaționalului nostru din Petroșani se mai leagă o reușită, ce datează din vara anului trecut: a străbătut Canalul Mânecii, înotând, la fel, fără a întrebuința un costum de protecție!

Surse informații: evz.ro, adevarul.ro, cotidianul.ro

Imagini: Facebook

Autor: Tomi Tohaneanu


Intră pe pagina principală a site-ului pentru a vedea cele mai noi articole! Clik aici: Acasa

2 Comments on Avram Iancu – românul care a străbătut întreaga Dunăre înotând. A parcurs peste 2800 de kilometri, fără costum de protecție!

 1. Extraordinar.
  O medie de peste 32 km la zi .Si asta in apa dulce.Fara costum de neopren.Cred ca printre muntii Germaniei a fost cel mai greu,daca stai cateva ore in apa te scot congelat si vara.
  Daca ar fi fost o zi hai ziceam,efort de 30-40km ,ceea ce unii oameni nu pot sa faca pe jos,repet ,daca ar fi fost doar o zi era si asta extraordinar.
  Dar ia sa te scoli si a doua zi la fel sa stai toata ziua in apa,sa iesi sleit ,sa mananci ,dormi pe unde apuci sa faci asta 89 de zile la rand.
  Un om merge pe jos cu o medie de 6 km /h. Daca merge 5 ore la pas face 30 km.Dar se alege cu febra musculara garantat daca impinge spre 40km pe zi,si pe urma sta 2-3 zile la pat.
  In apa este mult mai greu,si apa dulce nu te tine deasupra.
  Singurul lucru de ajutor pentru el a fost faptul ca a innotat in aval si s-a adaugat la viteza lui de innot si curgerea apei,raportat la distanta.
  Daca Dunarea ar fi fost statatoare ar fi facut mult mai multe zile.
  Un record imens si aproape imposibil de realizat.
  Felicitari.

 2. Felicitari nene!

Adauga un comentariu

Adresa de email introdusa nu va fi publicata.
Comentariile care conțin cuvinte obscene și limbaj violent sau care instigă la ură și discriminare nu vor fi publicate!


*


Termeni si conditii