Noutăți

Avioanele contribuie la creșterea precipitațiilor. În ce mod fac acest lucru

  •  
  •  
  •  

Când vine vorba despre modul în care aeronavele contribuie la efectul de încălzire globală, mulți se vor gândi la chemtrail, dîrele albe pe care le lasă unele avioane în zbor, și despre care autoritățile susțin că sunt simple dâre de condens, în timp ce alți cercetători independenți și adepți ai teoriei conspirației susțin că sunt de fapt agenți chimici sau biologici pulverizați în mod deliberat la altitudini mari.

Dincolo de această dezbatere, un nou studiu arată că avioanele care zboară peste norii de ploaie sau zăpadă contribuie la creșterea nivelurile de precipitații cu până la 14%, iar acest lucru poate crea un dezechilibru în natură. Acest fenomen meteorologic neobișnuit se datorează aripilor aeronavelor moderne, care creează schimbări în presiunea aerului din jurul lor. Totuși, pentru ca avioanele să influențeze vremea, este nevoie ca acestea să zboare prin păturile de nori, iar acest lucru se întâmplă, cel mai des, în apropierea aeroporturilor, unde avioanele trec prin nori, atât în momentul decolării cât și al aterizării.

” Am urmărit acest fenomen și putem spune cu certitudine faptul că precipitațiile se intensifică după ce un avion taie un nor plin de ploaie”, spune unul dintre cercetători, Dmitri Moisseev de la Universitatea din Helsinki, Finlanda.

Moisseev și colegii săi au observat mai întâi ceva ciudat în modelele de date radar: fluxuri înguste de ploi abundente sau zăpadă. În mod semnificativ, majoritatea acestor fluxuri indicau spre aeroportul din Helsinki-Vantaa. Cercetătorii au studiat datele meteorologice din ultimii 11 ani și au descoperit 17 cazuri ale acestor tipare ciudate, de la sfârșitul anului 2008 până la începutul anului 2018. Comparând aceste date cu orarul zborurilor de pe aeroport, au ajuns la această concluzie conform căreia avioanele pot influența vremea.

Această cercetare ar putea conduce în cele din urmă la previziuni meteorologice îmbunătățite în jurul aeroporturilor, previziuni care sunt esențiale pentru a conduce avioanele în siguranță și pentru a ateriza la timp. În special, spun cercetătorii, acest studiu ar trebui să contribuie la previziunea vremii pentru următoarele două până la șase ore în zonele aeroporturilor. Cercetarea a fost publicată în Journal of Geophysical Research: Atmospheres.

sursa: https://www.sciencealert.com/here-s-how-planes-can-leave-a-trail-of-extra-snow-or-rain-in-their-wake
traducere și adaptare: Radu Ungureanu


Cunoaşte Lumea --> Prima pagină


  •  
  •  
  •  

Adauga un comentariu

Adresa de email introdusa nu va fi publicata.
Comentariile care conțin cuvinte obscene și limbaj violent sau care instigă la ură și discriminare nu vor fi publicate!


*


Termeni si conditii