AIM radionica curs online

Noutăți

Aventurile uimitoare ale englezului John Smith: mercenar în armata lui MIHAI VITEAZUL, a ajuns să fie îndrăgit, în America, de… vestita POCAHONTAS

Despre Pocahontas – fiica unui șef de trib amerindian care a intermediat relațiile dintre băștinașii din America de Nord și primii coloniști englezi, s-au scris cărți, s-au compus melodii și s-au realizat filme celebre, atât de către cei de la Disney, cât și de către studiourile americane Warner Bros.

Povestea lui Pocahontas, în care aceasta se îndrăgostește de un tânăr european, are un miez destul de consistent de adevăr. Din povestea realei Pocahontas face parte și aventurierul englez John Smith (1580-1631). Acesta din urmă este un personaj la fel de interesant ca și indianca Pocahontas. Mai înainte de a explora Lumea Nouă, englezul John Smith a luptat cu turcii, în țările române, alături de Mihai Viteazul.

7

Povestea lui John Smith a fost relatată, printre alții, și de către autorul Györfi-Deák György în volumul său, „Curiozități Sălăjene”. Englezul John Smith, născut în anul 1580, s-a angajat, încă de tânăr, ca mercenar. Așa a ajuns să lupte laolaltă cu Mihai Viteazul. Pentru faptele sale de vitejie în luptele date împotriva turcilor, în Ardeal, John Smith a fost trecut în rândurile nobililor. Într-una dintre luptele sale, s-a confruntat, de unul singur, cu trei războinici otomani, pe care i-a biruit. De acolo și cele trei capete de turci de pe blazonul său nobiliar!

c

Întâi și întâi, John Smith a lucrat ca marinar, dar mai târziu a ales să se intre în armata franceză. În calitate de mercenar, Smith avea să lupte și de partea Habsburgilor. Tot ca mercenar, englezul John Smith a participat și la bătăliile lui Mihai Viteazul. La fel ca și faimosul Baba Novac, John Smith a fost căpitan în oastea lui Mihai.

d

Într-una dintre bătăliile date cu otomanii, englezul a fost rănit și a fost luat prizonier, apoi vândut ca rob. Fiind, însă, un ostaș încercat, a așteptat momentul prielnic, și-a ucis stăpânul și a evadat din robie. A trecut prin Rusia, după care a revenit în  țara natală. După ce a trăit ceva vreme în Anglia, John Smith, cu spiritul său de aventurier, s-a implicat în acțiunile de colonizare a Lumii Noi. A străbătut Oceanul Atlantic și, debarcând în America, a devenit unul dintre conducătorii grupului de coloniști englezi.

În 1607, John Smith a participat la întemeierea primei așezări a englezilor în Virginia, numită Jamestown. Pe meleagurile îndepărate ale Lumii noi, coloniștii englezi, 107 la număr, aveau mari probleme, mai ales din cauza proviziilor de hrană insuficiente, dar și a raporturilor tensionate cu populația locală, fiind expuși la atacuri.

a

După ce fusese prizonier al otomanilor, Smith a ajuns într-o situație similară și în America, fiind prins de către indienii din tribul Powhatan. Când șeful de trib a decis că străinul trebuie ucis de către războinicii înarmați cu măciuci, Pocahontas – fiica favorită a șefului de trib a intervenit, cu hotărâre, ocrotindu-l pe prizonier cu propriul trup.

b

Cum spuneam, coloniștii se confruntau, în prag de iarnă, cu lipsa proviziilor. Se spune că Pocahontas îl îndrăgise pe John Smith. La insistențele indiencei Pocahontas, amerindienii le-au furnizat coloniștilor alimentele de care erau foarte lipsiți. În opinia autorului Györfi-Deák György, de la aceste întâmplări din zilele de început ale colonizării Americii de Nord a pornit și celebrarea Zilei Recunoștinței.

3

După o iarnă petrecută la Jamestown în interacțiune cu amerindienii, episod în care „prințesa” Pocahontas a avut, după cum s-a văzut, un rol foarte important, Smith avea să se înapoieze în Anglia. Ulterior, a mai revenit o dată în America de Nord și, după alte aventuri, printre care și o răpire a sa de către pirați, a reușit să se înapoieze în Anglia, unde a rămas definitiv. Până la sfârșitul vieții, curajosul John Smith a reușit să-și aștearnă pe hârtie peripețiile trăite în Lumea Veche și Lumea Nouă.

1

Autor: Tomi Tohaneanu

Surse: wikipedia.org, www.libertatea.ro, www.istorie-pe-scurt.ro, www.evz.ro


Intră pe pagina principală a site-ului pentru a vedea cele mai noi articole! Clik aici: Acasa

Adauga un comentariu

Adresa de email introdusa nu va fi publicata.
Comentariile care conțin cuvinte obscene și limbaj violent sau care instigă la ură și discriminare nu vor fi publicate!


*


Termeni si conditii