AIM radionica curs online

Noutăți

Atenție la produsele cu care vă curățați și dezinfectați locuința: Utilizarea regulată a produselor chimice are un impact asupra sănătății pulmonare, comparabil cu fumatul regulat

Utilizarea frecventă a produselor chimice pentru curățenia mobilei sau a pardoselei are un impact asupra sănătății pulmonare comparabil cu fumatul regulat, conform unui nou studiu. Cercetarea a urmărit starea de sănătate a mai mult de 6.000 de persoane pe o perioadă de 20 de ani și a constatat că femeile au suferit, în special, probleme de sănătate semnificative după utilizarea produselor de curățenie pe termen lung. Scăderea funcției pulmonare la femeile care lucrează cu astfel de produse în mod regulat a fost comparabilă cu fumatul a aproximativ 20 de țigări pe zi, de la 10 la 20 de ani. Oamenii de știință care au efectuat studiul au avertizat că astfel de produse ar trebui evitate.

„În timp ce efectele pe termen scurt ale produselor chimice de curățare asupra astmului devin tot mai bine documentate, nu aveam cunoștinte asupra impactului pe termen lung în cazul altor boli. Ne-am temut că astfel de substante chimice, prin utilizarea în mod constant zi după zi, an dupa an, lasă anumite daune căilor respiratorii și, din păcate, temerile noastre au fost întemeiate” a declarat profesorul Cecile Svanes, un medic de la Universitatea din Bergen si autorul principal al studiului.

Cercetarea a fost publicată în American Journal of Thoracic American, iar funcția pulmonară a fost măsurată prin testarea cantității de aer pe care participanții o pot respira forțat. Oamenii de știință au descoperit astfel că această cantitate de aer expirată de participanți este mai mică la femeile care au folosit în mod constant astfel de substanțe chimice, fie la locul de muncă, fie în propriile gospodării.

“Oamenii trebuie să fie conștienți că inhalează particule mici din agenții de curățare care sunt destinați curățării podelei. Cea mai simplă metodă de a curăța o suprafață este cârpa din microfibră şi apa“, a spus Øistein Svanes, un doctoran care a condus studiul.

Nu a fost observată nici o diferenţă între bărbaţii care folosesc substanţe de curăţat şi cei care nu folosesc. Cercetătorii spun că acest lucru ar putea fi explicat prin faptul că femeile ar fi mai sensibile la efectele substanţelor chimice.

sursa: http://www.independent.co.uk/news/health/cleaning-products-lungs-damage-cigarettes-smoking-20-day-scientists-warning-a8214051.html

traducere și adaptare: Radu Ungureanu


Intră pe pagina principală a site-ului pentru a vedea cele mai noi articole! Clik aici: Acasa

Adauga un comentariu

Adresa de email introdusa nu va fi publicata.
Comentariile care conțin cuvinte obscene și limbaj violent sau care instigă la ură și discriminare nu vor fi publicate!


*


Termeni si conditii