Noutăți

Atenție la ce pastă de dinți folosiți! Triclosanul, controversatul ingredient antibacterian pe care americanii l-au interzis în săpunuri, este folosit încă în pasta de dinți

  •  
  •  
  •  

La începutul anilor 1970, triclosanul, un compus chimic, a început să apară într-o multitudine de produse. A fost folosit în fabricarea săpunului, a pastei de dinți, în realizarea produselor de curățenie și a pesticidelor. Era considerat un compus antibacterian și antifungic extrem de eficient. FDA (Food and Drug Administration), autoritatea americană care se ocupă de reglementarea produselor și a substanțelor existente pe piața de peste ocean a început să investigheze triclosanul, dar până în 2016 nu a stabilit o reglementare finală și clară.

Această reglementare de acum 2 ani a interzis însă triclosanul și 18 alți compuși, din produsele antiseptice de consum, cum ar fi săpunul. Reglementarea ciudat de limitată permite în continuare utilizarea sa în șervețele sau pasta de dinți. De-a lungul timpului un număr tot mai mare de dovezi au sugerat că triclosanul nu este dăunător doar pentru oameni, ci și pentru mediul înconjurător. Efectul direct al substanței chimice asupra sănătății umane a fost unul controversat și extrem de dezbătut. În timp ce mai multe studii americane independente au arătat faptul că triclosanul întrerupe funcţionarea sistemului endocrin şi afectează funcţionarea hormonală, o analiză făcută de guvernul Canadei a concluzionat recent că, atunci când este utilizat în concentrații scăzute, acesta nu dăunează sănătății umane.

Aceste niveluri scăzute se găsesc în cosmetice, șampoane și pastă de dinți. Însă evaluarea canadiană menționează totuși că substanța chimică poate reprezenta un pericol pentru mediul înconjurător și a fost văzută a fi extrem de toxică și perturbatoare atunci când este găsită în ecosistemele fluviale. Mai mult decât atât, nivelurile scăzute la care fac referire canadienii se regăseau și în săpun, produs în care americanii au interzis folosirea sa.

De asemenea, un studiu realizat de o echipă de la Universitatea din Massachusetts Amherst a constatat că substanța chimică poate ajunge la nivelurile de toxicitate stabilite de canadieni ca fiind dăunătoare pentru organismul uman cu cât substanța se acumulează pe periuța de dinți. Și mai rău, atunci când o pastă de dinți care nu conține triclosan a fost aplicată aceleiași perii, triclosanul acumulat ar putea fi eliberat în cantități potențial dăunătoare organismului nostru.

Toate acestea ne conduc în cele din urmă la un scenariu în care avem un compus chimic într-o varietate de produse de uz casnic, care este, relativ ineficient, însă foarte toxic pentru mediul înconjurător și potențial dăunător nouă, fără să ne dăm seama.

sursa: https://newatlas.com/triclosan-gut-bacteria-inflammation-cancer/54844/
traducere și adaptare: Radu Ungureanu


Cunoaşte Lumea --> Prima pagină


  •  
  •  
  •  

Adauga un comentariu

Adresa de email introdusa nu va fi publicata.
Comentariile care conțin cuvinte obscene și limbaj violent sau care instigă la ură și discriminare nu vor fi publicate!


*


Termeni si conditii