Astronomii au publicat CEA MAI DETALIATĂ IMAGINE A UNEI STELE. Este o supergigantă roșie, ce va evolua către o supernovă!

O echipă internațională de astronomi a folosit, recent, cel mai puternic telescop radio din lume, numit Atacama Large Millimeter/submillimeter Array (ALMA), pentru a examina suprafața stelei Betelgeuse. Rezultatul a fost imaginea de cea mai mare rezoluție a suprafaței unei stele, alta decât Soarele, precum și prima imagine a unei suprafețe stelare realizată de către telescopul ALMA.
„Situată la aproximativ 650 de ani-lumină distanță, Betelgeuse nu este, cu siguranță, cea mai apropiată stea de sistemul nostru solar, însă dimensiunea sa o face ținta ideală pentru obținerea unei imagini directe cu ajutorul ALMA”, a declarat Dr. Pierre Kervella, astronom la Observatorul din Paris.
Este prima dată când ALMA a fost folosit pentru a examina suprafața unei stele, iar rezultatele au condus la o mai bună înțelegere a supergigantului roșu numit Betelgeuse. Betelgeuse este una dintre cele mai mari stele cunoscute de către astronomi, având o rază de 1400 de ori mai mare decât Soarele. Este o supergigantă roșie, pe cale să devină o supernovă. Supergigantele roșii sunt, după criteriul volumului, cele mai mari stele din Universul cunoscut nouă.
Gigantica stea a fost examinată, recent, cu ajutorul puternicului telescop ALMA (Atacama Large Millimeter/submillimeter Array), aflat în deșertul Atacama. Betelgeuse este, față de Soare, o stea foarte tânără. Însă, în clasa de stele din care face parte, vârsta sa este, de fapt, foarte avansată, ceea ce mărește șansele ca explozia lui Betelgeuse să aibă loc într-un viitor nu foarte îndepărtat. Atunci când va exploda, Betelgeuse va lumina cerul nopții la fel ca o lună plină. Alți oameni de știință apreciază că, atunci când se va produce, explozia stelei Betelgeuse (transformarea în supernovă) ar putea fi vizibilă, de pe Pământ, chiar și în miezul zilei.
Betelgeuse are o masă de 15-25 de ori mai mare decât Soarele și se află pe locul 9, ca strălucire, între stelele vizibile de pe Terra. Este cea de-a doua stea, ca strălucire, din constelația Orion și se află la 640 de ani lumină de noi.
Potrivit Observatorului Spațial European, este prima dată când ALMA a examinat suprafața unei stele iar această primă încercare a dus la obținerea imaginii care deține cea mai bună rezoluție, dintre cele în care apare steaua Betelgeuse. După spusele unor astronomi, într-un trecut nu prea îndepărtat Betelgeuse ar fi devorat o stea din vecinătate, mai mare decât propriul nostru soare. Se estimează că Betelgeuse și-ar „înghițit” steaua însoțitoare cu aproximativ 100.000 de ani în urmă.
Dacă Betelgeuse s-ar afla în centrul sistemului nostru solar, în locul Soarelui, suprafața sa s-ar afla dincolo de Jupiter. Dintre planetele sistemului nostru solar, doar Saturn s-ar situa în afara supergigantei roșii, în această ipoteză. Cu toată mărimea sa, „monstrul roșu” are doar 8 milioane de ani, fiind doar un copil, prin comparație cu Soarele nostru, cu ale sale 4,6 miliarde de ani.
Surse: www.popularmechanics.com, www.dailymail.co.uk
Autor: Tomi Tohaneanu
Cunoaşte Lumea --> Prima pagină
Adauga un comentariu