Noutăți

Aproape totul despre ateroscleroză. Interviu cu profesorul Michael Fossel

Continuăm prezentarea celor mai devastatoare boli ale secolului 21, cu ajutorul invitatului special, profesorul Michael Fossel. Astăzi vom vorbi despre ateroscleroză. Cele 4 grupe de maladii asociate cu îmbătrînirea sunt: Accidentul Vascular Cerebral (despre care am vorbit în prima emisiune), Alzheimer (despre care am vorbit în a doua emisiune), Parkinson (despre care am vorbit în a treia emisiune), şi a 4-a este Ateroscleroza (despre care vom vorbi în minutele următoare).

Ca un prolog la ceea ce vom discuta în minutele următoare, citez o scurtă prezentare de pe Wikipedia, care conturează bazele de înţelegere așe acestei maladii: “Ateroscleroza este o maladie cardiovasculară caracterizată de formarea la nivelul tunicii interne şi medii a arterelor mijlocii şi mari de depozite plăci ateromatoase (plăci de culoare galbenă), ce conţin colesterol, material lipidic şi lipofage. Efectele şi complicaţiile bolii asupra creierului, inimii, extremităţilor, şi a altor organe constituie cauza majoră a morbidităţii şi mortalităţii în ţările vestice – 1/3 din decesele la persoane cu vârsta cuprinsă între 35 şi 65 de ani.

Placa ateromatoasă creată este alcătuită din 3 regiuni distincte: ateromul – o acumulare nodulară a unui material gălbui, uşor, situat în centrul plăcilor mari şi alcătuit din macrofage; cristale de colesterol LDL situate adiacent ateromului; şi calcifieri ale exteriorului unor leziuni mai vechi sau mai avansate. Plăcile ateromatoase, deşi sunt compensate de lărgirea arterelor, în cele din urmă duc la rupturi ale plăcilor şi, implicit, cheaguri. Acestea se lecuiesc şi se micşorează, dar pot duce la stenoza arterelor, sau, chiar mai rău, la blocajul acestora.

Dacă procesul lărgirii arterelor este excesiv, poate rezulta un anevrism. Complicaţiile aterosclerozei avansate sunt cronice, progresive şi acumulative. Cel mai des plăcile uşoare se rup, cauzând formarea unui tromb, care va încetini sau va opri fluxul sangvin, ducând la moartea ţesutului alimentat de artere în aproximativ 5 minute (infarct). Ateroscleroza poate astfel afecta orice arteră din corp.”

Despre toate acestea vom vorbi detaliat în minutele următoare:

Cristian Mureșanu, TVR Cluj


Intră pe pagina principală a site-ului pentru a vedea cele mai noi articole! Clik aici: Acasa

Adauga un comentariu

Adresa de email introdusa nu va fi publicata.
Comentariile care conțin cuvinte obscene și limbaj violent sau care instigă la ură și discriminare nu vor fi publicate!


*


Termeni si conditii