Noutăți

Apariția vieții este un fenomen ce-și are cauzele… în Cosmos, indică un studiu de dată recentă!

Biologii, chimiștii și alți oameni de știință încearcă, din răsputeri, să găsească răspunsul la întrebarea: cum a apărut viața pe Terra? O întrebare la fel de dificilă este: ce proces chimic a survenit, pentru ca diferitele substanțe ajunse laolaltă să se preschimbe în (micro)organisme capabile să se reproducă. Oare apariția vieții este un proces care s-a petrecut într-un singur loc sau în mai multe? Și unde, oare, a apărut prima ființă, la suprafața tinerei planete Pământ sau în adâncurile sale?

Un recent studiu, publicat în Proceedings of the National Academy of Sciences  ne aduce mai aproape de răspunsurile la aceste dificile întrebări. Studiul a fost realizat de către cercetătorii de la Institutul „Max Planck” din Germania și Universitatea „McMaster” din Ontario (SUA), combinând date oferite de către biologie, astronomie, geologie și chimie.

Aparitia vietii

Noul studiu se bazează pe două teorii referitoare la apariția vieții pe Terra. Prima pornește de la ipoteza că inițialele „cărămizi ale vieții” nu au fost prezente pe Terra de la formarea sa, fiind aduse aici de către meteoriți, din alte zone ale Cosmosului. Cea de-a doua teorie este cea a „micilor lacuri fierbinți”. Noul model realizat de către specialiștii celor două organisme de cercetare presupune că în urma contactului dintre meteoriți și micile ape stătătoare fierbinti de pe suprafața planetei noastre a avut loc procesul primei auto-replicări a moleculelor ARN (acid ribonucleic), cu apariția primei forme de viață de pe Terra.

Această primă formă de viață a apărut, în viziunea cercetătorilor, incredibil de devreme, în istoria Planetei Albastre, a cărei existență a început acum 4,57 miliarde de ani. Astfel, se pare că viața a apărut la doar câteva sute de milioane de ani de la momentul în care apa a putut fi prezentă, pe Terra, în starea de agregare lichidă. Nucleobazele, ce reprezintă „cărămizile vieții” sau substanțele proteice din compoziția acizilor nucleici precum ADN sau ARN au ajuns pe Terra din abundență, fiind transportate, se pare, de către meteoriții care au căzut în apele de pe suprafața planetară.

Ciclu evaporare si procese chimice

La un moment dat, ciclul evaporare-reumplere a acestor lacuri a condus, după cum susțin cercetătorii, la primul proces de auto-replicare a ARN-ului, în cel puțin unul dintre micile lacuri cu apă fierbinte. În condițiile în care nucleobazele au fost aduse de către meteoriți din alte regiuni ale sistemului solar sau Spațiului, înseamnă că toate formele de viață de pe Terra au origini… extraterestre.

Totuși, fazele procesului complex ce a făcut posibilă apariția vieții, precum și reacțiile chimice care s-au succedat sunt, încă, necunoscute. Deși unii dintre oamenii de știință susțin că apariția vieții este rodul pur al hazardului, potrivirea perfectă a milioanelor de piese din complexul puzzle al vieții, așa cum ni-l prezintă astăzi biologia, indică prezența, discretă, a unui Creator.

Lassen Volcanic National Park - California

Pamantul, la inceput

Terra

Sursa: www.popularmechanics.com

Autor: Tomi Tohaneanu


Intră pe pagina principală a site-ului pentru a vedea cele mai noi articole! Clik aici: Acasa

1 Comment on Apariția vieții este un fenomen ce-și are cauzele… în Cosmos, indică un studiu de dată recentă!

  1. Decebal Scorilescu // 3 octombrie 2017 at 17:17 // Răspunde

    Finalul articolului… aici nu e religie deci nu ne oprim la Creator… un design inteligent ce duce cu rationamentul catre un Inginer nu face decat sa prelungeasca discutia despre originea vietii si/sau impartirea subiectului in doua: aparitia vietii pe Terra si aparitia vietii ce a dus la viata inginerului creator de viata pe Terra. Clasicul “da’ pe dumnezeu cine l-a creat?”

Adauga un comentariu

Adresa de email introdusa nu va fi publicata.
Comentariile care conțin cuvinte obscene și limbaj violent sau care instigă la ură și discriminare nu vor fi publicate!


*


Termeni si conditii