Noutăți

Angela Merkel a ajuns față-n față cu președintele Trump și… n-a fost dragoste la prima întâlnire. Teme esențiale de discuție: imigrația și politica de apărare a țărilor NATO

 •  
 •  
 •  

Angela Markel și Donald Trump ar fi trebuit să se întâlnească încă de marți. Dar întâlnirea planificată a fost amânată, din cauza… condițiilor meteo, a iernii întârziate ce a produs o furtună de zăpadă. Vineri a avut loc și întrevederea mult așteptată, la Casa Albă.

Furtuna de zăpadă a fost, se pare, un semn, pentru că întâlnirea Trump-Merkel a avut momente extrem de glaciale, punctul culminant fiind acela în care Donald Trump, în stilu-i inconfundabil, s-a făcut că plouă în clipa în care, în condiții normale, ar fi trebuit să-i strângă mâna Angelei Merkel, la solicitările presei.

Întâlnirea de ieri dintre Merkel și Trump este extrem de importantă și pentru România. S-au întâlnit, ieri, liderii celor mai puternice state ale lumii occidentale: SUA și Germania – cel mai puternic stat al Europei, cel puțin din punct de vedere economic și demografic.

c

În România, regimurile politice s-au schimbat, dar stilul de a face politică externă a rămas cam același. Astfel, dacă s-ar ivi necesitatea ca România să aleagă între prietenia cu Germania și cea cu SUA, România ar opta pentru o a treia variantă: amânarea, pe cât posibil, a momentului alegerii.

România a făcut, adesea, politica celui care merge concomitent în două bărci, cu riscuri ușor de anticipat. Pare o atitudine precaută, care nu supără pe nimeni, dar sunt momente în care o asemenea atitudine poate fi la fel de periculoasă precum alegerea  greșită a unui aliat!

Anul trecut, în campania electorală, președintele Trump a criticat-o pe Angela Merkel în repetate rânduri, vizavi de politica acesteia de deschidere a țării în fața valurilor de imigranți. Imigranți care, mult prea adesea, se dovedesc neintegrabili și intoleranți față de valorile civilizației occidentale – cum ar fi democrația și drepturile omului.

a

Era de așteptat ca întâlnirea dintre cei doi lideri să fie punctată de momente glaciale sau tensionate. Analizând limbajul non-verbal al președintelui Trump, oricine își poate da seama de gândurile nutrite la adresa Angelei Merkel. În conferința de presă desfășurată vineri au existat momente în care tensiunea a fost aproape palpabilă.

Donald Trump a declarat, fără menajamente, că „imigrația este un privilegiu și nu un drept”, dar și că este nevoie ca fiecare aliat din NATO să-și achite partea sa echitabilă, pentru apărare. Prin urmare, unele state, printre care și România, vor trebui să se mai gândească și la autoapărare, la investiții în domeniul înzestrării militare și nu doar să privească la SUA ca la un bodyguard dator s-o apere de derbedeii de pe scena globală, la orice oră și-n orice condiții. Pentru Donald Trump contează, în primul rând, siguranța și bunăstarea țării sale.

g

Angela Merkel, cea mult-iubitoare de imigranți și dispusă să le rabde la nesfârșit comportamentele antisociale (de vreme ce doar europenii obișnuiți interacționează direct cu agresivii imigranți, nu și liderii politici) i-a spus președintelui Trump că preferă să discute unul cu altul, decât să vorbească unul despre altul. Finalmente, Donald Trump a găsit, totuși, că are un lucru în comun cu Merkel: ambilor le-au fost interceptate comunicațiile, de către serviciile secrete, pe vremea administrației Obama!

Autor: Tomi Tohaneanu

Surse informații: www.dailymail.co.uk, nypost.com

Imagini: www.dailymail.co.uk


Cunoaşte Lumea --> Prima pagină


 •  
 •  
 •  

3 Comments on Angela Merkel a ajuns față-n față cu președintele Trump și… n-a fost dragoste la prima întâlnire. Teme esențiale de discuție: imigrația și politica de apărare a țărilor NATO

 1. Parcă la protocol de grad zero, pentru femei se impune o anumită ţinută, fustă de o anumită lungime, nu pantaloni. Iar ţinuta pe scaun, extra relaxată, ca în imagine – ar fi fost potrivită într-o ceainărie, între prietene, nu la Casa Albă. Privirea şi limbajul corpului preşedintelui spun că şi-ar fi dorit să nu fie acolo.

 2. “protocolul de stat” o alta stupiditate a lumii actuale..in loc sa fim asa cum suntem si nu marionetele rezultate din reguli care urmeaza apoi sa fie “citite” de indivizi mai mult sau mai putin autorizati mai bine am incerca sa patrundem in adevarurile( sau neadevarurile) rostite de conducatori..
  ne comportam la anumite nivele ca niste roboti..
  Ce cumplita a fost de ex tinuta d-nei Johanis la intalnirea cu papa etc..hai sa analizam in fapt consecintele acelei tinute…NICI UNA..doar forfota facuta de unii dintre noi..care considera ca e “musai” sa ai ”
  atitudine”. Nu conteaza ce a spus Trump..el este ( de mult stabilit) Paria desi daca analizezi tot ce spune, in ultima instanta, sunt adevaruri de necontestat- vezi afirmatiile despre Germania,Franta si Europa in general- ce nu este adevarat? Chiar dorim o astfel de Europa ca cea de azi( sau chiar mai rau) ?

Adauga un comentariu

Adresa de email introdusa nu va fi publicata.
Comentariile care conțin cuvinte obscene și limbaj violent sau care instigă la ură și discriminare nu vor fi publicate!


*


Termeni si conditii