Noutăți

Alte 5 monede antice geto-dace au fost descoperite zilele trecute la Bujoreni (jud. Vâlcea)

  •  
  •  
  •  

Pe raza comunei Bujoreni din județul Vâlcea au fost descoperite zilele trecute cinci tetradrahme care probabil completează tezaurul descoperit acum doi ani în aceeași zonă. Monedele au fost descoperite în zona Torcător, iar primarul localității Gheorghe Gîngu a precizat că au fost găsite de aceeași persoana care a descoperit și tezaurul de acum doi ani. Arheologul amator a anunțat autoritățile, care au preluat monedele. Vor fi făcute demersurile necesare predării monedelor către Muzeul Județean de Istorie Vâlcea, precizându-se faptul că această descoperire a fost anunțată și la Direcția de Cultură Vâlcea.

În localitatea Bujoreni a fost descoperit, în data de 9 martie 2015, un tezaur monetar geto-dacic, datat în perioada secolelor III, II î. Hr. Tezaurul este format din 179 de monede de argint, 178 monede tetradrahme geto-dacice, copie după cele macedonene care-l reprezentau pe Filip al II-lea, plus o piesă, o drahmă de pe vremea, probabil, a lui Alexandru cel Mare.

Monedele nou descoperite vor fi identificate și după un proces de curățare și conservare, probabil vor fi expuse în muzeu. În Bujoreni există mai multe sit-uri arheologice declarate și probabil locația unde au fost găsite cele cinci monede va fi declarată sit arheologic de importanță națională, spre a putea fi cercetat în amănunțime de către arheologi și istorici.

Conf. univ. dr. George V Grigore

monede-dacice-2


Cunoaşte Lumea --> Prima pagină


  •  
  •  
  •  

Adauga un comentariu

Adresa de email introdusa nu va fi publicata.
Comentariile care conțin cuvinte obscene și limbaj violent sau care instigă la ură și discriminare nu vor fi publicate!


*


Termeni si conditii