Noutăți

Agricultura pe Marte ar putea să nu mai fie o idee atât de exagerată ca până acum, arată mai mulţi cercetători într-un studiu recent

Mediul de pe Marte, rece, bombardat de radiaţii şi cu un sol ce conţine mai multe substanţe toxice, nu a oferit până acum vreun motiv de optimism în privinţă producerii de hrană, dar mai mulţi oameni de ştiinţă cred că au rezolvat problema cu ajutorul unui material care poate transforma terenul de pe Planeta Roşie, scrie The Guardian.

Soluţia rezidă în nişte pături de aerogel care sunt capabile să imite efectul de seră al Pământului. Împrăştiate în locurile potrivite de pe Marte, acestea ar putea să încălzească solul şi să topească suficientă de multă gheaţă aflată sub suprafaţa planetei încât să facă posibilă supravieţuirea plantelor.

”Dacă vrem să construim habitate sustenabile pe alte planete cu ajutorul tehnologiei din prezent, atunci abordarea noastră s-ar putea dovedi foarte utilă.

Un avantaj important e faptul că putem controla suprafaţa pe care aplicăm această tehnologie, aşa că putem să ne gândim la practicarea agriculturii fie în zone de câţiva metri pătraţi sau pe regiuni extinse ale planetei”, a declarat Robin Wordsworth, cercetător la Universitatea Harvard.

Capacitatea de a practica agricultură pe alte planete pare să fie un element cheie al oricărei posibile extinderii umane dincolo de planeta Pământ. În trecut, oamenii de ştiinţă şi autorii de literatura science-fiction au propus terraformarea planetelor de nelocuit ca soluţie, dar o astfel de abordare presupune reconstruirea întregii atmosfere.

De exemplu, în 1971, astronomul american Carl Sagan a propus transformarea în vapori a calotei de gheaţă de la polul nord al planetei Marte, lucru care, conform acestuia, ar fi eliberat suficientă apă în atmosferă pentru a demara procesul de terraformare.

Citeste mai mult: Adevărul


Intră pe pagina principală a site-ului pentru a vedea cele mai noi articole! Clik aici: Acasa

Adauga un comentariu

Adresa de email introdusa nu va fi publicata.
Comentariile care conțin cuvinte obscene și limbaj violent sau care instigă la ură și discriminare nu vor fi publicate!


*


Termeni si conditii