Noutăți

Acum 300.000 de ani, strămoşii omului se luptau cu felinele folosind sulițe de peste 2 metri lungime

Se ştie că strămoşii omului care au trăit în Europa Centrală cu 320.000 și 300.000 de ani în urmă, foloseau sulițe de lemn pentru a vâna şi a se apăra de animalele sălbatice.

Din 2011 până în 2013, o echipă condusă de paleontologul Jordi Serangeli de la Universitatea din Tübingen, Germania, a descoperit cinci dinți și un os dintr-un picior al unui animal de pradă, care ar fi cântărit aproximativ 200 de kilograme. Locul unde au fost descoperite, este cel în care cercetătorii au găsit anterior şi sulițe din lemn. Explicaţia ar fi că animalele împotriva cărora se apărau hominizii erau feline de mari dimensiuni. Studiul a fost postat online în „Journal of Human Evolution”.

110615_bb_sabertooth_feat_free

dinte fotografiat din 3 unghiuri

Săpăturile de la același sit arheologic de la mina Schöningen din Germania, efectuate în perioada 1994 – 1999, prezintă sulițe din lemn, cu vârfuri ascuțite, care ar putea fi aruncate spre ținte la mare depărtare. Cercetările recente sugerează că hominizii foloseu suliţe lungi de 2 – 2,5 metri împotriva acestor animale sălbatice.

“Replici ale acestor sulițe pot fi aruncate cu precizie la o depărtare de aproximativ 30 – 40 de m, o distanță pe care un leu o poate acoperi în câteva secunde”, spune arheologul John Shea de la Universitatea Stony Brook din New York. “Dacă cineva ar fi vrut să prindă un carnivor mare, ar fi fost mult mai ușor să sară pe el de pe o stâncă”, spune arheologul, “pentru că suliţele precum cele de la Schöningen, pot fi mai degrabă arme de apărare faţă de prădătorii mari.”

110615_bb_sabertooth_inlineNEW_freearchaeologe-serangeli-512arheologul Jordi Serangeli

Traducere şi adaptare Mădălina Corina Diaconu

Surse: sciencenews.org, Journal of Human Evolution


Intră pe pagina principală a site-ului pentru a vedea cele mai noi articole! Clik aici: Acasa

Adauga un comentariu

Adresa de email introdusa nu va fi publicata.
Comentariile care conțin cuvinte obscene și limbaj violent sau care instigă la ură și discriminare nu vor fi publicate!


*


Termeni si conditii