Acum 300.000 de ani, strămoşii omului se luptau cu felinele folosind sulițe de peste 2 metri lungime

Se ştie că strămoşii omului care au trăit în Europa Centrală cu 320.000 și 300.000 de ani în urmă, foloseau sulițe de lemn pentru a vâna şi a se apăra de animalele sălbatice.
Din 2011 până în 2013, o echipă condusă de paleontologul Jordi Serangeli de la Universitatea din Tübingen, Germania, a descoperit cinci dinți și un os dintr-un picior al unui animal de pradă, care ar fi cântărit aproximativ 200 de kilograme. Locul unde au fost descoperite, este cel în care cercetătorii au găsit anterior şi sulițe din lemn. Explicaţia ar fi că animalele împotriva cărora se apărau hominizii erau feline de mari dimensiuni. Studiul a fost postat online în „Journal of Human Evolution”.
dinte fotografiat din 3 unghiuri
Săpăturile de la același sit arheologic de la mina Schöningen din Germania, efectuate în perioada 1994 – 1999, prezintă sulițe din lemn, cu vârfuri ascuțite, care ar putea fi aruncate spre ținte la mare depărtare. Cercetările recente sugerează că hominizii foloseu suliţe lungi de 2 – 2,5 metri împotriva acestor animale sălbatice.
“Replici ale acestor sulițe pot fi aruncate cu precizie la o depărtare de aproximativ 30 – 40 de m, o distanță pe care un leu o poate acoperi în câteva secunde”, spune arheologul John Shea de la Universitatea Stony Brook din New York. „Dacă cineva ar fi vrut să prindă un carnivor mare, ar fi fost mult mai ușor să sară pe el de pe o stâncă”, spune arheologul, „pentru că suliţele precum cele de la Schöningen, pot fi mai degrabă arme de apărare faţă de prădătorii mari.”
Traducere şi adaptare Mădălina Corina Diaconu
Surse: sciencenews.org, Journal of Human Evolution
Cunoaşte Lumea --> Prima pagină
Adauga un comentariu