Cunoaste lumea

Noutăți

Tezaur monetar geto-dac unic descoperit în Vrancea

  •  
  •  
  •  

În cursul acestei luni a fost descoperit un tezaur monetar format din 91 de monede de pe vremea geto-dacilor, având o vechime de peste 2.000 de ani, pe un islaz din localitatea Vânători (jud. Vrancea). Cel care le-a scos la lumină este un localnic care deține un detector de metale și pe care îl folosește în timpul liber. Imediat ce a găsit monedele, bărbatul a anunțat autoritățile, iar tezaurul a fost predat Muzeului Vrancei din Focșani.

Specialiștii de aici susțin că monedele au origine geto-dacică și sunt într-o stare perfectă, fiind vorba despre 91 de monede de argint cu o greutate medie de 10 – 13 grame fiecare.  Monedele au inscripții, pe avers având capul unei zeități cu barbă, iar pe revers un cal aflat în mișcare. „Am preluat tezaurul, l-am cântărit și l-am depozitat în casa de bani. Așteptăm acum confirmarea datării, pentru că o asemenea descoperire ar fi unicat în Vrancea. Am trimis imagini la colegii de la Iași, pentru a vedea care este și opinia lor referitor la aceste monede”, a declarat cercetătoarea Aurora Apostu de la Muzeul Vrancei.

Specialiștii spun că este vorba despre o emisiune rară de monede, un subtip al drahmelor getice de tip Dumbrăveni, din care sunt foarte puține piese în țara noastră. În perioada următoare va fi făcută o expertiză, pentru ca tezaurul să fie clasat în patrimoniul cultural național.

Comuna Vânători din județul Vrancea s-a numit în trecut Jorăști și este formată din satele: Balta RațeiJorăștiMirceștii NoiMirceștii VechiPetreștiRădulești și Vânători (reședința). Comuna se află în estul județului, la est de orașul Focșani. Trei obiective din comuna Vânători sunt incluse în lista monumentelor istorice din județul Vrancea ca monumente de interes local. Două sunt clasificate ca monumente de arhitectură — Biserica „Sfinții Voievozi” din satul Mirceștii Vechi, aflată pe malul râului Putna și datând din secolul al XVIII-lea; și rezervația de arhitectură și tehnică populară „Crângul Petrești” inaugurată în 1977. Un al treilea monument este cel ridicat în anul 1921 în memoria eroilor din Primul Război Mondial, aflat în incinta Bisericii din Jorăști.

O asemenea descoperire va pune noi semne de întrebare asupra trecutului acestei localități. Cercetătorii și specialiștii de la muzeul vrâncea, împreună cu bărbatul care a făcut descoperirea, au mers în zona respectivă pentru a se asigura dacă nu mai sunt și alte vestigii istorice demne de a fi salvate și consemnate.

Conf. univ. dr. George V Grigore


Cunoaşte Lumea --> Prima pagină


  •  
  •  
  •  

2 Comments on Tezaur monetar geto-dac unic descoperit în Vrancea

  1. nu este „unic”. cel mai important tezaur de monede dacice de tip Dumbraveni este cel de la Dumbraveni ce cuprinde 263 de monede . din informatiile din articol rezulta ca monedele sunt tetradrahme , replici dupa tetradrahmele lui Filip II. interesant insa este faptul ca monedele de acest tip s-au mai gasit intr-un spatiu avand centrul in zona -judetului Vrancea de azi, ce ne face sa credem ca in zona a exixtat o formatiune tribala -statala a dacilor , ce emiteau monede . caracteristic acestui tip monetar ,este faptul ca pe revers deasupra calului apare un semn – X sau cruce cu marginile globulate . interesant este si faptul ca fostul judet Ramnicu-Sarat , care se intindea la nord pana in mijlocul orasului Focsani (Focsanii munteni cu amintita piata a munteniei – este acum si o piata a Moldovei !) avea incepand cu 1782 ca stema – un cal ! – cum se transmite peste veacuri si milenii unele simboluri !

  2. Decât să căutam comorile de aur din pământ,
    Mai bine’am cauta comorile de aur verde ce dispar de pe pământ.

    România își arde pădurile de sute de ani (pentru cenușa folosită la spălarea lânei aspre a europenilor înspre înmuiere fina a țesăturilor)

    Iar acum ne „ardem pădurile” și ne distrugem vestigiile pentru profitul „nimănui”..

Adauga un comentariu

Adresa de email introdusa nu va fi publicata.
Comentariile care conțin cuvinte obscene și limbaj violent sau care instigă la ură și discriminare nu vor fi publicate!


*


Termeni si conditii