Noutăți

Acestea sunt câteva dintre cele mai vechi clădiri din lume, aflate încă în folosință! Unele au aproape… 2.000 de ani. GALERIE FOTO

Dintre cele șapte minuni ale lumii antice, mai stă în picioare numai una: Marea Piramidă din Gizeh. Despre rolurile pe care le îndeplinea Marea Piramidă s-au scris biblioteci întregi și subiectul încă nu a fost epuizat. Celelalte șase minuni ale lumii antice au pierit în urma unor seisme (patru dintre ele) sau incendii.

În cele ce urmează, vom prezenta, pe scurt, câteva dintre zecile de construcții străvechi care nu doar că s-au păstrat foarte bine până azi, supraviețuind tuturor încercărilor și factorilor distructivi, dar mai sunt întrebuințate și în prezent, fără a îndeplini doar un rol strict turistic, decorativ sau numai funcția de monument istoric. Cele mai multe dintre construcțiile prezentate sunt folosite și azi exact în scopurile pentru care au fost clădite.

Pe listă se află un baraj construit cu aproximativ 1900 de ani în urmă, fiind întrebuințat și actualmente pentru irigații, dar și cea mai veche construcție de lemn din China, care a supraviețuit veacurilor.

Biserica Sfânta Sabina din Roma a fost ridicată în anul 422 e.n., fără a suferi nicio modificare majoră de atunci. Este folosită și azi în scop religios.

Biserica Sfânta Sabina a fost ridicată în anul 422 e.n., la Roma, fără a suferi nicio modificare majoră de atunci. Este folosită și azi în scop religios.

Turnul lui Hercule. Un far construit de romani in urma cu 1900 de ani. Este utilizat si astazi, aflându-se în nord-vestul Spaniei.

Turnul lui Hercule reprezintă un far construit în urmă cu 1900 de ani. Este utilizat și astăzi. Se află în nord-vestul Spaniei.  

Mausoleul lui Hadrian a fost terminat în anul 139 d.Hr. și preschimbat în fortăreață în anul 400. Astăzi servește ca muzeu.

Mausoleul lui Hadrian a fost terminat în anul 139 d.Hr. fiind preschimbat în fortăreață în anul 400. Astăzi servește ca muzeu.

Marea Moschee din Kairouan, Tunisia, este una dintre cele mai vechi lăcașe de cult de acest fel din lume.

Marea Moschee din Kairouan, Tunisia, este unul dintre cele mai vechi lăcașe de cult de acest fel din lume, fiind construită în intervalul 670-675 e.n. Minaretul său e cel mai vechi din lume. 

Catedrala Sfânta Sofia (Hagia Sofia), Constantinopol, datează din anul 537 e.n. A fost, pe rând, biserică, moschee și muzeu.

Catedrala Sfânta Sofia (Hagia Sofia), Constantinopol, datează din anul 537 e.n. A fost, pe rând, biserică, moschee și muzeu.

Construită în secolul IV e.n., Bazilica lui Constantin de la Trier, Germania, este utilizată și în prezent tot în scop religios.

Construită în secolul IV (anul 310 e.n.), Bazilica lui Constantin din Trier, Germania, este utilizată și în prezent tot în scop religios.

Acoma Pueblo sau „Orasul Cerului” este o așezare (de tip pueblo) întemeiată de către amerindieni în New Mexico, in urmă cu circa 2000 de ani, fiind locuită și azi.

Acoma Pueblo sau „Orașul Cerului” este o așezare (de tip pueblo) din New Mexico, întemeiată de către amerindieni, în urmă cu circa 2000 de ani, fiind locuită și azi. E una dintre cele mai vechi așezări din SUA, cu o locuire neîntreruptă de peste opt secole.                                      

Teatrul lui Marcellus era, odinioară, cea mai mare construcție de acest fel a Romei, construit în ultimii ani ai Republicii. Astăzi, în zona superioară au fost amenajate locuințe.

Teatrul lui Marcellus era, odinioară, cea mai mare construcție de acest fel a Romei, fiind construit în ultimii ani ai Republicii (anul 13 î.e.n.). Acum, la etajele superioare se află spații de locuit.

Barajul Proserpina (Spania). Construit in secolele I-II e.n. și destinat să furnizeze apă unui oraș din preajmă, Emerita Augusta. Vechiul baraj roman e folosit și azi, pentru irigații.

Barajul Proserpina (Spania). A fost construit în secolele I-II e.n. fiind destinat să furnizeze apă unui oraș din preajmă, Emerita Augusta. Vechiul baraj e folosit și azi pentru irigații.

Templul Nanchan. Un lăcaș de cult budist situat lângă orașul Doucun, provincia Shanxi, China. Construit în anul 782 d.Hr. Marea Sală a lui Buddha e cea mai veche clădire de lemn din China.

Templul Nanchan. Un lăcaș de cult budist situat lângă orașul Doucun, provincia Shanxi, China. A fost construit în anul 782 d.Hr. Marea Sală a lui Buddha, din cadrul acestui lăcaș de cult, este cea mai veche încăpere de lemn din China, care s-a păstrat până în prezent.

Surse: wikipedia.org, gizmodo.com

Autor: Tomi Tohaneanu


Intră pe pagina principală a site-ului pentru a vedea cele mai noi articole! Clik aici: Acasa

Adauga un comentariu

Adresa de email introdusa nu va fi publicata.
Comentariile care conțin cuvinte obscene și limbaj violent sau care instigă la ură și discriminare nu vor fi publicate!


*


Termeni si conditii